פורטל מידע
קטלוג מוצרים
 
 פרסומים ומידע
 מינוחים מקצועיים
 מהי נהיגה?
 מערכת ABS
  מערכת בקרת יציבות
 חיישני לחץ אוויר
 מערכת התרעת התנגשות
 כריות אוויר
 לחצן מצוקה ברכב
 מערכת התרעת הירדמות
 רמזור חכם
 תמרור חכם
 מעבר חצייה פעיל
 תמרור במ' מידע לנהג
 מבחני ריסוק
 טכנולוגיות וביטוח
 מערכת לוויינית GPS
 סימוני כביש אקטיביים
 גורמים להסחת דעת
 השימוש בטלפון נייד
 חיישני רוורס
כיסוי שטחים מתים
מצלמות תיעוד בנהיגה
מערכות לזיהוי נהג
 טכוגרף דיגיטאלי
 מע' מתערבות בנהיגה
 מע' בטיחות בהסעות
 בטיחות רכב דו גלגלי
 אגרה לפי קילומטר
 שכחת ילדים ברכב
 מצלמות מהירות
 שלטי חוצות / פרסום
 קופסה ירוקה
 סרטוני הדגמה
 
 
 
 
 
  השימוש בטלפון נייד בנהיגה

במידה ונתקלת בקישור למחקר שאינו פעיל, חפש בספריה >>
 
 השימוש בטלפון נייד ויישומי תקשורת ברכב בזמן הנהיגה, כגורמים להסחת דעת - דף מידע
 
כללי
חוסר תשומת לב/הסחת דעת של הנוהג מהווה על פי מחקרים מרכיב עיקרי בתאונות הקשורות בגורם האנושי שהן 93% מכלל תאונות הדרכים. בתאונות אלו, מראים הממצאים כי הנהג לא היה מרוכז בנהגיה לפחות שלוש שניות לפני התרחשות התאונה. התרומה של כל גורמי היסח הדעת והשפעתם בנפרד על התרחשות תאונות דרכים, קשה לאמידה מדויקת. עם זאת, הערכות מנתונים שנאספו בארה"ב בין השנים 1995 ל 2008, מדברות הסחת דעת כגורם של  16% ויותר מן תאונות הקטלניות, 20% ומעלה בפציעות קשות, 25% בנזקי רכוש והיותה גורם במעורבותם של 70% מן הנהגים בתאונת רכב יחיד, או בתאונת- התנגשות לפנים. בין השנים 2005 ל 2009, נצפתה עלייה חדה מ 10% ל 16% במספר התאונות הקטלניות כתוצאה מהסחת דעת. אוכלוסיית הנהגים הצעירים (מתחת לגיל 20), תופסת את החלק הגדול במעורבות בתאונות דרכים הנגרמות בשל הסחת דעת- 16% מן ההרוגים ו 20% מכלל הפצועים, נמצאים בקבוצת גיל זו.
 
גורמי הסחת הדעת המעלים את הסיכוי/סיכון למעורבות בתאונת דרכים מדורגים על פי דרגת החשיפה לסיכון:
  • חיפוש אחר חפץ שנפל ברכב בזמן הנהיגה מעלה את הסיכון פי 8.82.
  • הימצאות חרק באוטו, מעלה את הסיכון פי 6.37 (לא מובהק).
  • הפניית המבט את גורם חיצוני (שלטי חוצות, דמות וכד'), מעלה את הסיכון פי3.70 .
  • קריאה במהלך הנהיגה מעלה את הסיכון פי 3.38.
  • איפור במהלך הנהיגה מעלה את הסיכון פי 3.13.
  • חיוג ואחיזת הטלפון הנייד במהלך הנהיגה מעלה את הסיכון פי 2.79
  • החלפת תקליטור במכשיר ה CD במהלך הנהיגה מעלה את הסיכון פי 2.25
  • אכילה במהלך הנהיגה מעלה את הסיכון פי 1.57 (לא מובהק).
  • כיוון הרדיו במהלך הנהיגה מעלה את הסיכון פי 0.5 (לא מובהק).
  • שיחה עם הנוסע בכיסא שליד הנהג מעלה את הסיכון פי 0.5
בשנת 2009, הראו הנתונים כי 18% מכלל התאונות הקטלניות שנגרמו בשל הסחת דעת ו 5% אחוזים מתאונות עם פצועים, התרחשו בשל עיסוק בטלפון הנייד (דיבור, חיוג, שליחת/קבלת מסרון, או אחר).
 
על פי פרסומי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בישראל, הסחת דעת כתוצאה משימוש בטלפון נייד (דיבור ושליחת מסרונים) היא הנפוצה ביותר והמסוכנת ביותר. בזמן שיחה בטלפון הנייד הסיכוי להיות מעורב בתאונות דרכים הוא בערך פי ארבעה.  עוד נמצא, כי בזמן שליחת sms נהגים הסירו את מבטם מהכביש ב- 40% מהזמן, וכי מספר הסטיות שלהם מהנתיב גדל ב- 28% בהשוואה לנהיגה ללא עיסוק זה. קבוצות הנמצאות בסיכון מוגבר להסחת דעת בעת שימוש בטלפונים ניידים הן נהגים חדשים ונהגים מבוגרים. נהגים חדשים התקשו יותר להתמודד עם הסחת דעת הנגרמת מטלפונים ניידים, שכן הם אינם מנוסים במיומנות נהיגה וזקוקים לכל יכולות עיבוד המידע שלהם לצורך נהיגה. נהגים מבוגרים (בגלאי 55+) התקשו יותר להתמודד עם עומס המשימות של נהיגה ושימוש בטלפון. המצב חמור במיוחד אצל הצעירים שכן לנהגים אלו ביטחון עצמי מופרז והם נוטים להשתמש בטלפון תוך כדי נהיגה יותר מכל קבוצה אחרת.
 
על פי פרסומי הרשות האמריקאית הלאומית לבטיחות בדרכים, בקטגוריה של מעורבות נהגים בתאונות עקב שימוש בטלפון נייד, תופסת אוכלוסיית הנהגים בגיל 30-39 את הפלח הגדול והיא עומדת על 24%. במקום השני עומדת אוכלוסיית הצעירים מתחת לגיל 20 עם 22%, קבוצת גילאי 20-29 תופסת את המקום השלישי עם 21% וקבוצות גילאי 30-60, עומדות על 20% כל אחת. רק בגילאי 60 ומעלה, ניתן לראות ירידה של ממש במעורבות בתאונות דרכים הנגרמות בשל הסחת דעת בעת שימוש בטלפון הנייד- 15% ואף נמוך מזה.  
 
הסחת דעת בנהיגה, מוגדרת על ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בארה"ב (NHTSA), כאפיון מיוחד של חוסר קשב המתרחש כאשר הנהג מסיט את תשומת הלב ממטלת הנהיגה ומתמקד בפעילות חלופית אחרת.

הגדרה נוספת תופסת את הסחת הדעת בנהיגה, כהסטה בלתי מתוכננת / מתואמת של משאבי הקשב ממטלת הנהיגה אל גורם גירוי אחר, שיש בו כדי לפגוע משמעותית בבטיחות הנהיגה.
  • הסחת דעת תפעולית גורמת לנהג להסיר את ידיו מן ההגה לצורך הפעלה ידנית של מכשיר כלשהו, או פעילות אחרת.
  • הסחת דעת קוגניטיבית, גורמת לנהג לטפל במטלות חשיבה שאינן קשורות במטלת הנהיגה ובאות על חשבונה.
 
הסחת דעת בנהיגה הנוגעת לשימוש בטלפון נייד או בכל אביזר טכנולוגי דרכו מתבצעת תקשורת עם גורם מחוץ לרכב, מכילה את שני מרכיבי הסחת הדעת והיא מתאפיינת בפרמטרים הבאים:
  • נוכחות טלפון נייד ברכב- נוכחות הטלפון הנייד ברכב, מהווה רמה של הסחת דעת שיש בה סיכון מסויום (אם כי לא ברור עד כמה),לנהג וסביבתו וזאת כאשר הנהג עונה לטלפון ואינו יוזם את השימוש בו. הסיכון קיים בין אם הוא אוחז את מכשיר הסלולאר ביד ובין אם הוא מחובר לדיבורית. הצורך לדמיין את הדובר עם הנהג וסביבתו, גורעים מתשומת הלב המיועדת לנהיגה.מאידך, נמצא כי בשעת דיבור בטלפון הנייד, מוריד הנהג את מהירות הנסיעה והמרחק בינו לרכב שלפניו גדל (יש טוענים כי ריבוי המטלות, מחייב את הנהג להאט על מנת להישאר ברמת  השליטה לה הוא מורגל- סוג של פיצוי המתקיים במצב של ריבוי מטלות, כאשר המוח מקזז מן המשאבים שהוקדשו לנהיגה במהירות נתונה, לטובת עיבוד מידע המגיע ממקור שאינו קשור בסביבת הכביש).
  • שימוש בטלפון הנייד ברכב- השימוש בטלפון הנייד מהווה רמה של הסחת דעת שיש בה סיכון ברור לנהג וסביבתו וזאת כאשר הנהג יוזם את השימוש בו, בין אם הוא אוחז אותו ביד לצורך השימוש ובין אם הוא נמצא בתושבת ייעודית. הסיכון קיים, בין אם ההפעלה היא ידנית ובין אם ההפעלה היא קולית. תכנון וייזום של שיחה עם גורם הנמצא מחוץ לרכב ופעולת ההתקשרות (עם הפניית מבט אל המכשיר, או ללא הפניית מבט), גורעים ממשאבי תשומת הלב המיועדים לנהיגה.
  • כתיבה וקבלה של מסרונים בטלפון הנייד, פדים וכיו"ב- קבלה ושליחה של מסרונים מהווה רמה של הסחת דעת שיש בה סיכון גבוה לנהג וסביבתו. אין הבדל מהותי בין ייזום ההתקשרות, או הצטרפות אליה. הפניית המבט אל צג המכשיר לצורך קריאת המסרון גורעים באופן משמעותי מתשומת הלב המיועדת לנהיגה- נמצא כי נהגים צעירים נוטים להפנות מבטם מן הכביש לצורך קריאת מסרונים עד 400% יותר מאשר במצב בו אין הם מתקשרים בטכנולוגיה זו.
  • שימוש בפקס, מחשב נייד, פד ודומיו- השימוש במכשירים אלו במהלך הנהיגה, מהווה הסחת דעת שיש בה סיכון מובהק וברור לנהג וסביבתו וזאת כאשר הנהג יוזם את הפעלת המכשירים. הסיכון קיים, בין אם הפעולה נעשתה באופן ידני ובין אם בשימוש קולי. רוב המכשירים הקיימים, מחייבים קשר עין עם המידע המועבר דרכם ללא קשר עם אופן ההפעלה. תכנון וייזום של פעולת התקשרות אל גורם חיצוני לצורך העברה של מידע או קבלתו, גורעים באופן משמעותי מתשומת הלב המיועדת לנהיגה.
  • שימוש במכשיר ניווט המותקן על לוח השעונים- השימוש במכשיר הניווט במהלך הנסיעה מהווה רמה כלשהי של הסחת דעת שיש בה סיכון ברור לנהג וסביבתו וזאת כאשר הנהג יוזם את הפעלת הנווט באופן ידני. קבלת מידע והדרכה ממכשיר הניווט (כמשתמש פאסיבי), מאפשרת לנהג לחסוך במשאבי תשומת לב אותם הוא אמור לייחד לקליטת מידע משלטים ותמרורים. תכנון וייזום של מסלול נסיעה, או ניסיון ידני לקבלה ושינוי תצורת המידע במהלך הנהיגה, גורעים באופן ניכר ממשאבי תשומת הלב אותם יש להפנות לנהיגה. שאילתה/קביעת מסלול בהפעלה קולית (קיימת ברוב מכשירי ה GPS המתקדמים), אינה אמורה לגרוע משמעותית ממשאבי תשומת הלב באופן המסכן את הנהג או סביבתו.
  • שימוש במכשיר רדיו/CD ודומיו- כיוון מכשיר הרדיו, או הטענת מכשיר ה CD במהלך הנהיגה' מהווה הסחת דעת שיש בה סיכון ברור לנהג וסביבתו וזאת כאשר הנהג יוזם את הפעלת המכשיר וכיוונו באופן ידני. הפניית המבט אל צג המכשיר לצורך חיפוש תחנה, כיוון אקוסטי וכד', גורעים מתשומת הלב המיועדת לנהיגה. 
  • שימוש בצגים/מסכים- הפניית מבט אל מסכי LCD ודומיהם המותקנים ברכב מהווה רמה של הסחת דעת שיש בה סיכון גבוה לנהג וסביבתו וזאת כאשר הנהג יוזם את הפניית המבט מן הכביש אל המסך. תוכן המידע אינו קשור למטלות הנהיגה (על פי רוב הוא נושא אופי בידורי) ומשאבי תשומת הלב המופנים אליו, באים על חשבון הנהיגה.
  • רכב דו גלגלי - בשנים האחרונות רווח מאוד השימוש של משתמשי רכב דו גלגלי ממונע בטלפון נייד, מהם אחוז גבוה מאוד של רוכבי קטנועים המספקים שירותי משלוחים (דיוור מהיר, פיצה וכיו"ב). חרף העובדה כי בקסדת המגן, ניתן למקם בנוחות אזניית בלוטוס (תקשורת אלחוטית), על מנת להפעיל את מכשיר הטלפון בבטיחות יחסית, מספר גדול מאוד של נהגי רכב הדו גלגלי ממונע, עושה בטלפון שימוש ידני. הבעייה מחריפה במיוחד אצל שליחים המקבלים ושולחים מסרונים, תוך כדי נהיגה (יד אחת אוחזת בכידון, יד שנייה בטלפון הנייד והעיניים מופנות אל המסך לצורך קריאה / כתיבה). אצל רוכבי האופניים, הבעייה דומה, אם כי התוצאות מעט פחות חמורות בשל העובדה כי חשיפתם של רוכבי אופניים לסיכון בכביש, יורדת בהדרגה, ככל שנסללים יותר ויותר שבילי אופניים בתוך הערים. עם זאת, קיימת נטייה אצל רוכבי אופניים העושים שימוש בטלפון הנייד במהלך הרכיבה, לסכן את עצמם ואת הולכי הרגל במעבר חצייה, כאשר הם חוצים את המעבר ברכיבה ולא בהליכה כפי שצריך, או לחלופין, כאשר הם חוצים צמתים באופן לא בטיחותי בעוד דעתם מוסחת ואינה ערה לכל המתרחש בסביבת הצומת.
ב 43% מכלל התאונות הנגרמות בשל הסחת דעת, לא ידועה סיבת ההסחה או הגורם לה. מצב זה מעלה את האפשרות מחד כי קיימים גורמים נוספים להסחת דעת ומאידך אינה שוללת את האפשרות כי הסחות הדעת המוכרות לרבות זו הנובעת מפעילות הקשורה בטלפון נייד, תופסות מקום גדול יותר מכלל הסחות הדעת הקשורות בנהיגה. 
 
 
פירוט הטכנולוגיה
מספר טכנולוגיות פותחו בשנים האחרונות, במטרה לאפשר לנהג לבצע פעולות שונות בטלפון הנייד או בטכנולוגיות תקשורת נוספות וזאת מבלי להסיר את עיניו מן הכביש ואת ידיו מן ההגה. הטכנולוגיות נחלקות למספר קטגוריות, הן בסוג הטכנולוגיה והן במורכבות השימוש.
  • אוזניה ומיקרופון- אזנייה ומיקרופון הם אביזרים נספחים לכל טלפון נייד. הם מאפשרים לנהג לשוחח בטלפון הנייד מבלי להוריד את ידיו מן ההגה. סוג אחד של אוזניות והמיקרופונים מתחברים אל הטלפון הנייד באופן קווי וסוג אחר מתחבר אל הטלפון בתשדורת אלחוטית (בלוטוט או אחר). המגבלה הבטיחותית הקיימת לאביזרים אלו, היא יצירת חסימה חלקית של קולות מן הסביבה החיצונית המשמשים מידע רלבנטי לנהג (צופר של רכב עוקף/רכבי חירום ומשטרה, רכבים החולפים בקרבת הרכב ועוד). מעבר לכך, הם אינם פותרים את הנהג מן הצורך לבצע את פעולת החיוג או קבלת השיחה מבלי להוריד את עיניו מן הכביש.
  • דיבורית פשוטה- הדיבורית היא מכשיר המשמש כרמקול ומיקרופון לטלפון הנייד. הדיבורית מאפשרת לנהג לשוחח בטלפון מבלי להוריד את ידיו מן ההגה, אך יישומה מוגבל רק לצורך הזה. קיימות דיבוריות המתחברות באופן קווי אל הטלפון הנייד (על גבי תושבת, או בלעדיה) וישנן דיבוריות המתחברות אל הטלפון הנייד בתשדורת אלחוטית (בלוטוט וכד'). בחלק מן הטלפונים הניידים (בכל הדורות האחרונים), קיימת דיבורית פנימית (רמקול ומיקרופון), המאפשרות לנהג להפעילה בלחיצת כפתור כיישום נפרד בעת קבלת השיחה. המגבלה הבטיחותית הקיימת לדיבורית, שהיא אינה פותרת את הנהג מן הצורך לבצע את פעולת החיוג או קבלת השיחה מבלי להוריד את עיניו מן הכביש. עם זאת בדיבוריות מן הדור החדש, קיימים יישומים בדרגת בטיחות מתקדמת, המונעים מן הנהג את הצורך בפעולות מיותרות שמשמעותן הורדת ידיים מן ההגה (הנמכת הרדיו/הפסקתו ברגע שנכנסת שיחה וכד').
  • מערכת ניווט קולית- מערכת ניווט קולית, היא תוכנה המאפשרת לנהג לקבוע יעד, או מסלול נסיעה באופן קולי. המערכת מתאפסת תוך 30 שניות על היעד החדש ומעדכנת את מכשיר הניווט. תוכנת ההפעלה הקולית קיימת בטלפונים ניידים מן הדור החדש, או בדיבוריות המתחברות אל מכשירי הניווט. באופן זה, מאפשרת תוכנת ההפעלה הקולית לנהג לשמור את מבטו על הכביש, מבלי להוריד את ידיו מן ההגה ומבלי צורך להתעכב על העברת מסכים (מסך נפרד לקביעת יעד ומסך נפרד למסלול הניווט).
  • טלפון קבוע לרכב- טלפון קבוע לרכב, מהווה את בן זוגו של הטלפון הנייד. הוא בעל מספר זהה וניתן להמשיך בעזרתו שיחה שהחלה עוד בטרם ההגעה אל הרכב ולהעביר חזרה את השיחה אל הטלפון הנייד בעת היציאה מן הרכב. לטלפון הקבוע ישנה דיבורית מובנית ומגוון יישומי בטיחות המונעים מן הנהג את הצורך להוריד את עיניו מן הכביש. ביישומים אלו ניתן למצוא חיוג וקבלת שיחה בהפעלה קולית. אפשרות חיוג על פי שם מתוך רשימה קיימת (מוגבל לעשרות נמענים בלבד), אפשרות לשליפת הודעות, הפעלה/קבלת שיחה בלחיצה אחת (כפתור בולט במיוחד הממוקם בראש המכשיר), הפעלה קולית של תפריטים והקלטת מזכרים קוליים, הפעלה קולית של מספרי חירום המובנים בזיכרון ועוד. עם זאת, מגבלות הזיכרון של נמענים, מחייבת חיפוש ידני והורדת העיניים אל צג המכשיר, סינון שיחות, דחיית שיחה בזמן נהיגה, מיון שיחה/הודעה קולית והעברתה לנוהג על פי דרגת הדחיפות אינם קיימים ויש בחיסרון זה, כדי להפחית מרמת הבטיחות האופטימאלית הנדרשת לנהיגה. בחלק מן הטלפונים הניידים, ישנן מספר אופציות הפעלה קולית (רשימת נמענים וכד') ובדומה לשירותים נלווים, חל עליהם תעריף נפרד.
  •  מערכת הפעלה מרכזית ידנית/משולבת- מערכת שליטה והפעלה מרכזית ידנית, מותקנת היום בהגה של חלק מדגמי היוקרה אותם משווקות יצרניות הרכב. בדומה לידיות האיתות, הפעלת האורות והמגבים הנמצאים מימין ומשמאל לרכב, כך מחולקת מערכת השליטה/הפעלה המותקנת בגלגל ההגה עצמו.  במערכות אלו, קיימת תקשורת בין הפקודות הניתנות ידנית לבין צג היישום המופיע על לוח השעונים. מערכת ההפעלה מסוגלת להפעיל באופן מלא את הטלפון הנייד, את מכשיר ה CD, מכשיר הרדיו, נווט GPS, קבלת מידע תחבורתי אינטרנטי ויישומים נרחבים אחרים. כפתורי המגע (soft touch), מאפשרים מעבר קל מיישום ליישום ללא מאמץ. המערכת מאפשרת לנהג להחזיק את מבטו על הכביש, למעט הצצות חטופות אל ההגה לצורך זיהוי היישום. במערכות מתקדמות (FORD), ניתן למצוא אפשרות בחירה בין הפעלה ידנית להפעלה קולית של רוב היישומים וכן בחירה של יישומים מועדפים. המיומנות הנדרשת מן הנהג, היא ל"שוחח" עם המערכת בשפה מוסכמת. למערכת זו, פוטנציאל בטיחותי גבוהה למעט העובדה כי היא מעלה את חשיפת הנהג לגודש יישומים, שלא בטוח כי היה מפעיל במהלך הנהיגה לולא הייתה קיימת.
  • מערכת הפעלה מרכזית- קולית- מערכת הפעלה מרכזית- קולית, מאפשרת לנהג לפקוד על הפעלת יישומים בטלפון הסלולארי (חיוג, שליחה וקבלה של מסרונים, שליחת פקס ועוד), קביעת מסלול ניווט ב GPS, הפעלת מכשיר הרדיו/CD, שליחה וקבלת דוא"ל וכיו"ב. הפקודות ניתנות אל מיקרופון הממוקם בצדו הקדמי העליון של הנהג בכדי לאפשר לו לשמור את מבטו על הכביש. למערכת פוטנציאל בטיחותי גבוהה למעט העובדה כי היא מעלה את חשיפת הנהג לגודש יישומים, שלא בטוח כי היה מפעיל במהלך הנהיגה לולא הייתה קיימת.
 
יעוד (בעיות בטיחותיות שהיא מיועדת לתת להם מענה)
היעוד של מערכות להפחתת זמן הסחות הדעת ועוצמתן, בעת הפעלת טלפון נייד ויישומי תקשורת אחרים, הוא להקטין משמעותית את הסיכון לתאונה/כמעט תאונה בעת השימוש ביישומים אלו.
 
מצב בשלות הטכנולוגיה
סטאטוס פיתוח/ניסויים- במקביל לפיתוחי היישומים בטכנולוגיות מגע (פדים ודומיהם), מפותחים גם מענים בטיחותיים ליישומי תקשורת ברכב.

MyFord Touch
יצרנית הרכב פורד, מציגה את מערכת ההפעלה הבטוחה המקשרת את הנהג באופן נגיש ונוח ליישומי התקשורת הדיגיטאלית ברכב. מערכת זו מותקנת ברכבי היוקרה החל משנת 2011. האינטראקציה בין הנהג למערכות הרכב השונות, מתבצעת באמצעות מערכת לחצנים רגישים למגע ומערכת זיהוי קולי. מסכי LCD  4.2 בצבע מלא ממוקמים בחלקו העליון של לוח השעונים והם כוללים ספידומטר אנלוגי ולחצני פיקוד (soft touch) בכל צד של מוט ההגה- בדומה לאלו הנמצאים על רוב הטלפונים הניידים ונגני MP3 - הפקדים מאפשרים את הצגת את המידע על המסכים. מעבר לכך, כוללת המערכת  יציאות/כניסות USB, כניסת כרטיס SD, מערכת אודיו RCA ושקעי קלט וידאו וטלפון ומערכת זיהוי קולי.
 
יישומי המערכת כוללים:
  • קשר עם ספר טלפונים אפשרויות צילום וגלישת אינטרנט.
  • תזכורות ומערכת ניהול יומן.
  • פקודות דיבור ישיר למערכת השליטה/בקרה, לצורך תפעול מהיר יותר של המערכת.
  • פקודות קוליות עבור פונקציות רדיו, כולל AM / FM, HD.
  • יישום SIRIUS, משחק Finder ואפשרות כוונון הקול האוטומטי עבור בחירת אירועי ספורט נבחרים.
  • תצוגה חזותית של סנכרון מידע תנועתי (INRIX), ברזולוציות משתנות, כולל סמני מרחק בתוך הרחובות.
  • יישומי ניווט ומפות ניווט בשלושה ממדים המסופקים על ידי TeleNav באמצעות כרטיס SD. המערכת מאפשרת קישור למסלולים ושירותים נוספים כגון מפות מזג אוויר, מידע על ערים (דירוג שירותי תיירות וכיו"ב).
  • כל אפשרויות הפעלת הרדיו/CD (בחירת שירים, החלפת תחנות, בלאנס, זיהוי ותיוג שירים ושמירה למועד מאוחר ועוד).
  • בקרת אקלים- התאמה אישית מאפשרת לנהג לכוון לטמפרטורה המועדפת (כולל שמירה בזיכרון). 
  • טכנולוגיית Bluetooth משופרת ותמיכת אודיו כולל metadata, אשר מאפשרת פקודות נוספות ופונקציות שליטה על מכשירים ניידים.
  • מערכת שליטה בנעילת הדלתות ומצלמת עזר לכיסוי שטחים מתים בעת נסיעה לאחור.
  • אפשרויות קריאת חירום (911 וכד'), בעת מצוקה לרבות מערכת זיהוי מקום וכיוון תנועה בעת התרחש תאונה (עם הפעלת כריות האוויר).
 
  • היקף מכירות בעולם- היקף המכירות עצום בשל ריבוי הטכנולוגיות והיישומים. כל חברות הסלולאר משווקות טלפונים ניידים בעלי יישומים בטיחותיים, כמוהם מערכות התמיכה ליישומים סלולאריים (דיבוריות, אזניות, מכשירי בלוטוט שונים, פדים, צגים ומכשירי ניווט). מאות ואולי אלפי מוצרים קיימים בשוק וניתן להשיגם כמוצרי מדף, או כמערכות מובנות ברכב.
  • מספר. יצרנים- מאות יצרנים קיימים מעבר ליצרניות הרכב המוכרות. בסין קיימים מאות יצרנים למוצרים אלו, החל ברמות הטכנולוגיה הפשוטות ביותר וכלה במורכבות.
 
מצב ההטמעה בעולם
  • פרסום תקן טכני ISO- כל מכשירי התקשורת המיועדים גם לשימוש ברכב (קל וחומר אלו המיועדים רק לשימוש ברכב), מחויבים לעמוד בתקנים המחמירים של ISO 9001, מעצם היותם אמצעי תקשורת. 
פרסום תקנות מחייבות (באיזה מדינות)
  • בארה"ב נכון להיום, קיים איסור שימוש ידני בטלפון נייד במהלך הנהיגה, ברמה המדינתית וברמה הפדראלית (לא בחפיפה מלאה). חרף ניסיונות משנת 2009 להעביר בקונגרס הצעות חוק להגבלות מחמירות על רוב אופני השימוש בטלפון הנייד במהלך הנהיגה ולמרות מסעות ההסברה של גופים ציבוריים ובעלי עניין בנושא, עדיין לא התקבלה הצעת חוק שתחסום באופן גורף את השימוש בטלפון הנייד במהלך הנהיגה. אחת הסיבות לעצירת המהלך, נוגעת לחוסר האחידות וההתאמה בין ממצאי מחקרים וסקרים בכל הקשור לרמות הסיכון הנובעות מן השימוש ביישומים השונים.
  • בישראל, נדון העניין בכנסת וכן ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים ומשרד התחבורה. גם במקרה זה, הדעות אינן אחידות והמחקרים שנערכו בישראל, אינם מציגים תמונה ברורה ממנה ניתן לגזור מסקנות ולקבל החלטות על איסור השימוש בטלפון נייד במהלך הנהיגה.
  • באירופה המצב אינו שונה בהרבה מן הקיים בארה"ב ולאחרונה החל שיתוף פעולה מחקרי בין הרשות הלאומית האמריקאית לבטיחות בדרכים והאיחוד האירופי לביצוע מחקרים והחלפת מידע בכל הקשור לפוטנציאל הסיכון הקיים בעת השימוש בטלפון נייד ואמצעי תקשורת במהלך הנהיגה. שיתוף פעולה זה, מיועד לייצר תובנות ודרכי פעולה להתמודד עם תופעת הסחת הדעת הנגרמת בעת השימוש ביישומים אלו במהלך הנהיגה.
קישורים לעצומות והצעות חוק
 
 
כוונות לפעילות גופים ממשלתיים בעולם
  • הרשות הלאומית האמריקאית לבטיחות בדרכים (NHTSA), החליטה על סדרה רחבה של מחקרים שחלקם מתבצע וחלקם יבוצע במהלך השנים הבאות. מחקרים אלו, אמורים לספק בסופו של התהליך, תובנות חדשות ודרכי פעולה להתמודד עם הבעיה שהשימוש בטלפון הנייד ויישומי תקשורת אחרים במהלך הנהיגה גורמים.
קישור לתוכנית הפעולה
 
 
מצב ההטמעה בישראל
  • פרסום תקן טכני על ידי מכון התקנים- מכון התקנים הישראלי מאשר שימוש בטכנולוגיות המאושרות על ידי התקינה האירופאית והאמריקאית. בכדי לוודא כי השימוש בטכנולוגיות אלומתבצע כראוי, דואג מכון התקנים להכשיר מתקינים מוסמכים המחויבים לעבור קורס/השתלמות בהתאם לעדכונים ולחידושים הקיימים בשוק.
קישור
 
  • פרסום תקנות מחייבות בישראל- התקנות בישראל אוסרות במפורש על שימוש בטלפון הנייד ללא דיבורית (שתי הידיים מחויבות לאחוז בהגה). אין הגבלה מיוחדת על סוגי השימוש בטלפון הנייד כאשר הוא מחובר לדיבורית- ניתן לבצע חיוג ידני ומענה ידני כל זמן שהמכשיר אינו מוחזק באחת מידיו של הנהג. חל איסור על שליחה וקבלה של מסרונים.
  • כוונות משרד התחבורה- משרד התחבורה עדיין לא שינה את עמדתו הרשמית בנושא זה (לפחות לא יזם שינוי בחקיקה), עם זאת, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, יוזמת ימי עיון, כנסים ופועלת בעזרת המדיה (תשדירים, פרסומות ועוד), בכדי לשנות את יחסו של הנהג הישראלי לדיבור בטלפון הנייד במהלך הנסיעה.
 
יצרנים בישראל
  • פירוט יצרנים-חברת מוטורולה משווקת את הטלפון הבטיחותי לרכב מדגם ספיריט ואת הדיבורית החדשה T215 , כמוה משווקות כל חברות הסלולאר דגמים כאלה ואחרים של טלפונים בטיחותיים לנהיגה (רובם ככולם יישומים בהתאמה לעברית שבוצעו על ידי היצרנים בחו"ל). חברת NAVNGO משווקת תוכנה המאפשרת לקבוע יעדי ניווט בהפעלה קולית.
 
מצב המחקר
מחקר השוואתי- רמות סיכון.
רמות סיכון מהסחת דעת כתוצאה משימוש בטלפון הנייד במהלך נהיגה- VTTI 2009
המכון לחקר תחבורה באוניברסיטת וירג'יניה טק (בבלקסברג וירג'יניה), בחנה במהלך תקופה ארוכה את דפוסי התנהגות מוסחת הדעת כתוצאה מן השימוש בטלפון הנייד במהלך הנסיעה ודרגות הסיכון שבחובן. על מנת לבחון את הנושא באופן בלתי תלוי, היה צורך לבצע את המחקר שלא בתנאי המעבדה (סימולאטורים, סקרים וכיו"ב), כך שתתקבל תמונה עדכנית של מה שבפועל קורה בשטח (תנאי הכביש, מכוניות בסביבת הנהיגה, מזג אוויר, יצירת תקשורת וכד').

לצורך ביצוע המחקר, נבחר מספר רב של נהגים וברכבם (מכוניות פרטיות ומשאיות), הותקנה מערכת חיישנים ומצלמות תיעוד. תקופת המחקר השתרעה על פני זמן וקילומטרים (10,000,000 קילומטרים בקירוב), כך שהנהגים יסתגלו ויתעלמו מנוכחות מערכת ניטור הנהיגה שהותקנה ברכבם ויחזרו לנהוג על פי דפוסי הנהיגה אותם אימצו.
שאלת מחקר שנבחנה בתחום זה, הייתה האם קיים הבדל בין צורות ההפעלה השונות (ידנית, קולית) ובין סוגי הפעילות (דיבור, קריאת ושליחת מסרון, הפעלת גאדג'ט וכד') ומהו ההבדל במידה וקיים.
מן הממצאים שנתקבלו עולה התמונה הבאה:
השימוש בטלפון נייד, גורם להסחת דעת ומעלה באופן מובהק את הסיכון למעורבות בתאונה. עם זאת, קיימים הבדלים מהותיים בסוג הפעולה בה נוקט הנהג וקיים הבדל מהותי בסוג הרכב בו נוהגים- רמות הסיכון למעורבות בתאונה/כמעט תאונה במשאיות ורכבים כבדים גבוהה לאין שיעור מרכבים פרטיים וקלים.
המטלה המבוצעת בטלפון הנייד דרגת הסיכון לתאונה/כמעט תאונה
במכוניות פרטיות ורכבים קלים
 
חיוג בטלפון הנייד באופן ידני
פי 2.8 מאשר בנהיגה לא מוסחת דעת
דיבור/האזנה לטלפון הנייד באחיזה ידנית
פי 1.3 מאשר בנהיגה לא מוסחת דעת
חיפוש אחר חפץ או שימוש באביזר אלקטרוני או אחר
פי 1.4 מאשר בנהיגה לא מוסחת דעת.
במשאיות ורכבים כבדים
 
חיוג בטלפון הנייד באופן ידני
פי 5.9 מאשר בנהיגה לא מוסחת דעת.
דיבור/האזנה לטלפון הנייד באחיזה ידנית
פי 1.0 מאשר בנהיגה לא מוסחת דעת
שימוש באביזר אלקטרוני או אחר
פי 6.7 מאשר בנהיגה לא מוסחת דעת.
 שליחה/קבלה של מסרונים (S.M.S)
פי 23.2 מאשר בנהיגה לא מוסחת דעת

ממצאים:
הפניית המבט של הנהג נוטרה ונבחנה בעת ניתוח מעורבותם של נהגים באירוע בטיחותי, כאשר בוצעה בו בזמן פעולה בטלפון הנייד. המטלות שגרמו לנהג להפנות מבטו מן הכביש לזמן הארוך ביותר, חשפו את הנהג לרמות הסיכון הגבוהות ביותר.
  • שליחת מסרונים בזמן נהיגה (S.M.S), נמצאה כבעלת פוטנציאל הסיכון הגבוה ביותר- עד פי 20 לעומר נהיגה ללא שימוש בטלפון הנייד. זמן הסטת המבט מן הכביש נאמד ב 4.6 שניות ל 6 שניות למרווח (אינטרוול). זמן זה שווה לנסיעת מרחק של מגרש כדורגל במהירות 90 קמ"ש מבלי להסתכל על הכביש. שיחה/האזנה בטלפון הנייד, מאפשרת לנהג לשמור את מבטו על הכביש מבלי להגיע לאותן רמות סיכון.
  • בהתייחס לממצאים ממחקרים שונים המראים כי שיחה/האזנה בטלפון הנייד כאשר המבט מופנה אל הכביש, היא שוות ערך ברמת הסחת הדעת לזו של שימוש בטלפון הנייד כאשר המבט מוסט מן הכביש, ממצאי המחקר הנוכחי מראים כי לא כך המצב. דיבור או האזנה בטלפון הנייד, אינה מתקרבת כלל לרמת הסיכון של נהג שבגופו נמצא אלכוהול ברמה המותרת על ידי החוק. ההשוואות ממחקרים המראים כי שימוש בטלפון הנייד זהה לנהיגה בשכרות, מסתמך על ממצאים שנאספו בעת סימולאציה (ניתוח ביצועי מטלות קוגניטיביות/מנטאליות שמתועדות במעבדה), בעוד שהממצאים מן השטח מראים כי כל זמן שהנהג שומר את עיניו על הכביש, רמת הסיכון פחותה בהרבה.
 
המלצות
  • נהיגה היא מטלה וויזואלית וכל פעילות שאינה קשורה בנהיגה הגורמת לנהג להסיט מבטו מן הכביש (חיוג, שליחת מסרונים וכד'), חייבת להימנע. שליחת מסרונים חייבת להיאסר בכל סוג של רכב בשל פוטנציאל הסיכון הגבוה שבה.
  • השימוש באזניות ומיקרופון צמודי ראש, אינם שונים בהרבה ברמת הסיכון של השימוש בטלפון הנייד בשל הצורך להפנות מבט מן הכביש כאשר מחייגים או עונים לקריאה. לעומת זאת, שימוש בטכנולוגיות המאפשרות חיוג בהפעלה קולית ללא הפניית המבט מן הכביש, הן בעלות פוטנציאל סיכון נמוך בהרבה.
  • כל סוג של שימוש בטלפון נייד, צריך להיאסר על נהגים חדשים בגיל העשרה. המחקר מראה כי צעירים בגיל זה, נוטים להשתמש בטלפון הנייד בתדירות גבוהה במיוחד ומעורבותם בתאונות/כמעט תאונות גבוהה מאשר שאר קבוצות הגיל.
 
הארות
הנתק בין סביבה טבעית לבין סימולאציה- על פי המחקר שבוצע, ניתן לראות עד כמה שונים הממצאים בין חקר ההתנהגות בעולם האמיתי לבין מחקר המתבצע בסימולאטור. מסקנות ממצאי המחקרים בסימולאטור, אינן מתאימות תמיד לסביבת הנהיגה הטבעית מן הסיבות הבאות:
  • מספר הגירויים, וסיטואציות להן חשוף הנהג בסביבה הטבעית, רבים ושונים מן האפשרויות העומדות בתוכנות הסימולאציה.
  • מספר התגובות לאותם גירויים וסיטואציות, שונות מנהג לנהג הן באופיין והן בעוצמתן.
  • בעזרת מערכת ניטור נהיגה משוכללת (חיישנים, מצלמות ואמצעי תיעוד נוספים), ניתן לחקור דפוסי נהיגה ותגובות בסביבה הטבעית ולהבין את מערכת הלחצים בה עומד הנהג בכל רגע. היכולת לקשור בין פעולה יזומה (חיוג בטלפון הנייד, שליחת מסרון וכיו"ב), לבין ההשפעות שלה על ביצועי הנהג (אי שמירת נתיב, מהירות לא רציפה וכד), מאפשרת מסקנות מדויקות בהרבה מאלו המתקבלות במעבדה. מעבר לכך הבחירות שאותן עושה הנהג בסביבה הטבעית ותפיסת הסיכונים אליהם הוא נחשף במהלך הנסיעה, שונות באופן ניכר מאלו המתקבלות מן הסימולאטור.
קישור למחקר
 
 
 
מחקר העוסק בזיהוי בעיה
סדרת מחקרים וסקרים להבנה ומיפוי תופעת נהיגה מוסחת והאמצעים לטיפול בה- הרשות הלאומית האמריקאית לבטיחות בדרכים- NHTSA, שנים 2008-2013.
 
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בארה"ב (NHTSA), לקחה על עצמה בסדרה של מחקרים לאתר, להעריך ולמפות את גורמי הסחת הדעת בנהיגה, מתוך כוונה להבין את דרגת מעורבותם בהתרחשות תאונות, לגבש לגביהם עמדה ערכית (חקיקה) ולמצוא את הדרכים לטפל בהם (הסברה, המלצות לאימוץ שינויים ופיתוחים טכנולוגיים). הפרויקט, כולל מחקרים בתחומים שונים (התנהגות, טכנולוגיה, חקיקה ועוד), שיתוף מספר גורמי מחקר ומשתתפים (נבחנים), הנמשכים זמן ממושך ובהם מאותר בנפרד כל גורם הסחת דעת הן במעבדה (מתקני הדמיה) והן בשטח (מערכות תיעוד ויזואלי וחיישנים המותקנים ברכבי הנבחנים).
התוצאות המקוות לטווח הקצר וארוך מניתוח הנתונים ומן המסקנות- הצפי להוציא דו"ח סופי עד סוף 2012.
  • שיפור רמת המינוח וההגדרות להסחת דעת.
  • לאפשר לכל הגורמים העוסקים בתחום לאמוד ביתר דיוק את דרגות הסחת הדעת של טכנולוגיות חדישות וכיו"ב במחקרים עתידיים.
 הערכת דפוסי התנהגות
מתוך סדרת המחקרים, עוסקת תוכנית המחקר SHARP 2, במעקב אחר 1950 רכבים שצוידו במערכת ניטור נהיגה (מצלמות, חיישנים ואמצעי תיעוד נוספים) לתיעוד התנהגות המאופיינת כהסחת דעת. כל המידע הרלבנטי (תאונות, כמעט תאונות ונהיגה מוסחת), יהווה חלק חשוב ממסד הנתונים למחקרים עתידיים של הרשות הלאומית האמריקאית לבטיחות בדרכים. נתוני המחקר מיועדים להתפרסם עד סוף שנת 2012.
 
התוצאות המקוות לטווח הקצר וארוך מניתוח הנתונים ומן המסקנות (עד סוף שנת 2013).
  • תמיכה בחקיקה ותקנות.
  • יצירת תקנים וסטנדרטים לטכנולוגיות בהן קיים פוטנציאל של הסחת דעת.
  • הטלת איסור על שימוש בטכנולוגיות המסווגות כמסיחות דעת בעת הנהיגה.
 
הערכת השימוש באמצעים טכנולוגיים
ביצוע סקרים ואיסוף נתונים- יתבצע בעזרת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המידע יעסוק בכל תחום הנוגע לשימוש בטכנולוגיות ואמצעי תקשורת ברכב. איסוף הנתונים יעשה מעת לעת בכדי להתעדכן במגמות השוק (רכישות של מוצרי מדף, מוצרים נלווים/גאדג'טים ומוצרים המותקנים ברכב בפס הייצור).
התוצאות המקוות מנתוני הסקרים
  • מעקב אחר היקף השימוש בטלפון נייד במהלך הנהיגה.
  • מעקב אחר שינויים בדפוסי השימוש בטכנולוגיות.
  • לאמוד את היקף השימוש בטכנולוגיות ובממשקים המותקנים בכלי הרכב.
  • לספק תובנות חדשות בכל הנוגע לגורמי הסחת הדעת בנהיגה.
 
מעקב אחר טכנולוגיות הנמצאות כבר בשימוש וטכנולוגיות חדשות (כולל טכנולוגיות המורכבות בפס הייצור), יעשה לאורך כל תקופת המחקר. המעקב יתמקד בעיקר בטכנולוגיות בהן ניתן לעשות שימוש תוך כדי נהיגה ובמיוחד בטכנולוגיות לתקשורת בהן קיים פוטנציאל גבוה להסחת דעת, כאשר מרב תשומת הלב ניתנת לזמן השימוש בטלפון הנייד, כולל נושא אכיפת החוק.
 
התוצאות המקוות לטווח הקצר והארוך מניתוח הנתונים ומן המסקנות.
  • אינדיקציה מוקדמת של פוטנציאל יכולת הערכת הבעיות והתועלת בהבנת צרכים ובעיות בטיחות הכרוכות בשימוש בטכנולוגיות ברכב- המחקר אינו מוגבל כרגע בזמן והוא ילווה את ההתפתחות הטכנולוגית לאורך זמן רב.
 
הערכת השפעות על הנהיגה בעת השימוש ביד אחת, או בשתי ידיים (הפעלה ידנית כאשר יד אחת עוזבת את ההגה, מול הפעלה ללא הורדת הידיים מן ההגה). סוגיית מיקום הידיים בעת שימוש בטלפון הנייד נחלקת לשלוש אפשרויות:
  • הורדת יד אחת מן ההגה לצורך הפעלה ידנית של הטלפון הנייד ודיבור בו כאשר הוא מוחזק צמוד לאוזן.
  • הפעלת הטלפון הנייד באופן קולי, או ידני כאשר הדיבור מתבצע בעזרת דיבורית/אוזניה.
  • מערכת משולבת, בה ניתן ללא מגע, לבצע פעולות שונות בטלפון הנייד דרך ממשק מותאם המותקן ברכב.
 
התוצאות המקוות לטווח הקצר והארוך מניתוח הנתונים ומן המסקנות- הדו"ח הסופי לתקופת המעקב הראשונה, אמור להתפרסם עד סוף שנת 2012.
  • הערכת התועלת מול פוטנציאל הסחת הדעת של כל ממשק וטכנולוגיה.
  • הבנת האינטראקציה של הנהג עם טכנולוגיה בתוך הרכב.
  • הבנת הצרכים של הנהגים (קבלת/העברת מידע, ניצול זמן וכיו"ב).
  • זיהוי שיפורים במערכות השונות.
 
 
הערכת הסחת הדעת כתוצאה מהפעלה ידנית של שליחת מסרונים, כיתוב בנווט, או חיוג ידני. בהתייחס לממצאי המחקרים המראים כי הסטת המבט מן הכביש לטובת שליחת/קבלת מידע מהווה פגיעה מהותית באיכות ובטיחות הנהיגה, המחקר ייבחן את השוני בין טכנולוגיות נישאות וטכנולוגיות המתוקנות ברכב, כאשר הנהג נדרש לעסוק במטלה משנית במהלך הנהיגה. חלקו הראשון של המחקר יעריך את רמת הסיכון הקשורה בקבלה ושליחה של מסרונים הנמשכת ברצף.

התוצאות המקוות לטווח הקצר והארוך מניתוח הנתונים ומן המסקנות- דו"ח סופי יפורסם במהלך שנת 2011.
  • הערכת הפוטנציאל של הסחת הדעת ורמות הסיכון השונות בביצוע מטלות משניות במהלך הנהיגה.
  • מסד נתונים לקביעת מדיניות וחקיקה.
 
הכנת מדריך ליצרני הרכב והטכנולוגיות- באותו האופן בו מכינים יצרני הרכב והטכנולוגיות את מדריך השימוש ברכב ובטכנולוגיות השונות, כך תערוך הרשות הלאומית האמריקאית לבטיחות בדרכים, מדריך המסביר את נושא הסחת הדעת בנהיגה, הנגיעה שלו אל השימוש באותן טכנולוגיות בכדי להגביל את הסחת הדעת של אותן טכנולוגיות. המדריך אמור להנחות את היצרנים איך למנוע או למזער משמעותית את הסחת הדעת בטכנולוגיות אותן הם מוכרים.

התוצאות המקוות מכתיבת המדריך ליצרני הרכב והטכנולוגיות- יונח על שולחן היצרנים עד סוף שנת 2010.
  • הכנסת הגורם האנושי (התנהגות מוסחת), כפקטור לתכנון וייצור טכנולוגיות.
  • הבנת הפערים הקיימים במדריכים למשתמש.
 
יצירת נוסחה ומשתנים אחידים- בעזרתם ניתן יהיה לבחון האם ועד כמה טכנולוגיה כלשהי מהווה גורם מסיח דעת. נוסחה זו תשתמש בעת הדמיה ובמבחני שטח, את כל היצרנים (טכנולוגיות מובנות ברכב וטכנולוגיות נישאות) ותהווה סטנדרט אחיד. בנוסף יפותח פרוטוקול בעזרתו ניתן יהיה להשוות בין טכנולוגיות ומכשירים שונים המיועדים לאותו יישום.

התוצאות המקוות מפיתוח נוסחה אחידה ופרוטוקול- אמורים להתפרסם במהלך שנת 2011.
  • יצירת מערך אחיד ואובייקטיבי לבחינת פוטנציאל הסחת הדעת של טכנולוגיות מובנות ברכב וטכנולוגיות נישאות.
  • הגדרת קריטריונים ברורים ואחידים לרמות מקובלות ולא מקובלות של הסחת הדעת לטכנולוגיות ברכב.
  • הכנת מסד נתונים שיאפשר חקיקה ותקינה.
 
שימוש בטכנולוגיות מפחיתות סיכון- שימוש בטכנולוגיות ובתוכנות המסננות התקשרות אל הנהג, או חוסמות את אפשרות הדיבור במהלך הנהיגה (פניה אל הנהג מועברת ישירות אל התא הקולי, חסימת מענה מן הנהג וכד'). יבוצע מחקר מקיף על היקף השימוש בטכנולוגיות אלו ועל ההשפעות בדפוסי ההתנהגות כתוצאה משימוש זה.

התוצאות המקוות ממחקר זה- יתפרסם במהלך שנת 2011.
  • קבלת תמונה כוללת על האפקטיביות של טכנולוגיות אלו.
  • קבלת תמונה לגבי מוכנות הנהגים להשתמש ביישומים אלו במהלך הנסיעה.
 
הערכת אכיפת החוק על דפוסי הנהיגה- בדומה לאכיפת השימוש בחגורות בטיחות (חגור עצמך או שלם קנס), כך גם אכיפת איסור פעילות מוסחת דעת הגורמת להפניית המבט או שימוש בידיים שלא למטרות נהיגה, תקבל אופי אקטיבי יותר על ידי אמצעי ניטור שונים (מצלמות, שיטור וכיו"ב).

התוצאות המקוות מהערכה זו- תתפרסם במהלך שנת 2011.
  • קבלת אינדיקציה לגבי יעילות האכיפה.
  • העלאת מודעות הנהגים לחשיבות נהיגה בטוחה ובלתי מוסחת.
 
חינוך בעזרת המדיה - השימוש בטלפון הנייד גדל בעשרים השנים האחרונות במאות אחוזים ובאותם אחוזים, גדל הסיכון למעורבות בתאונה. הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים תפיק תשדירים בעלי ערך חינוכי המסבירים את הסכנה הכרוכה בשימוש בטלפון הנייד בעת הנהיגה ( בסגנון "אם את מדברת בנייד, את לא באמת שם") ובמקביל יופקו גם תשדירים על הסיכון בענישה חמורה כתוצאה מעבירה על החוק, מיועדים להפצה באמצעי המדיה השונים.

התוצאה המקווה מהפקת תשדירים אלו- ישודרו במהלך שנת 2010 והנתונים יפורסמו במהלך 2011.
  • השפעה לטובה על דפוסי הנהיגה.
  • במידה ואפקטיביות השימוש במדיה תהייה גבוהה, יעשה בתשדירים שימוש בכל ארה"ב. 
 
חקיקה וענישה- קביעת עונשים כבדים על עבירות בגין נהיגה מוסחת והקפדה על הפעלתם על ידי בתי המשפט ורשויות החוק, אמורה להרתיע נהגים מלעבור על החוק. הציפייה ממהלך זה בשנת 2010
  • לראות מחד אחידות בענישה ואפס סובלנות כלפי התופעה.
  • ירידה בתופעה של נהיגה מוסחת.
  
תוכנית אימון והדרכת נהגים צעירים - פיתוח תוכנית להכשרת הנהגים צעירים, בדומה לשיעורי הנהיגה הקיימים בישראל. הכשרת הנהגים תעשה בעיקר בתחום הנהיגה הזהירה / מונעת. התוכנית תכלול הסבר עיוני ותרגול מעשי בנהיגה תוך ביצוע מטלות משנה, או ריבוי מטלות, מתוך כוונה להדגים ולהצביע על הסיכון הכרוך בנהיגה מוסחת. מטרת האימון לחנך נהגים צעירים לנהיגה בטוחה על ידי הגדלת משאבי תשומת הלב למתרחש בכביש. 

הציפייה מהפעלת תוכנית זו- דו"ח סופי יפורסם במהלך שנת 2011.
  • הגדלת מודעות הנהגים הצעירים לסיכון הרב בנהיגה מוסחת בשל ריבוי מטלות.
  • שינוי לטובה של דפוסי הנהיגה אצל נהגים צעירים.
  • שימוש בנתונים לטובת שיפור מרכיבים בתוכנית הקיימת ובניית תוכנית חינוכית ארצית להפחתת נהיגה מוסחת. 
 
קישור לתוכניות המחקר
 
 
מהתקשורת
האם מקרה חירום מתיר שימוש בטלפון בנהיגה? שחר הזלקורן פורסם YNET ב 15.11.2010
רופא שנתפס מדבר בטלפון נייד בזמן נהיגה. טען להגנתו בבית המשפט כי קיבל שיחת חירום מבית החולים, ובה נדרש לאשר הזמנת צוות רפואי לטיפול מיידי בילדה בת שלוש, שסבלה מסיבוך אחרי ניתוח. האם התיאור שכנע את השופט?
קישור לכתבה
 
רשימת מקורות
PERSONAL ELECTRONIC DEVICE USE ON RAIL TRANSIT SYSTEMS REPORT F O R R . 0 8 - 1 0 - 0 0 7
 
Driver Distraction Program NHTSA- 2010
 
Distraction in traffic: what are the hazards? SWOV articles November 2013
 http://www.oryarok.org.il/webfiles/fck/distraction.pdf

2010 Quarter 2 (April 1 to June 30)
 
An Examination of Driver Distraction as Recorded in NHTSA Databases- 2009
 
Distracted Driving US DOT, NHTSA 2010
 
PETITION FOR RULEMAKING
 
New Data from VTTI Provides Insight into Cell Phone Use and Driving Distraction
 
My ford touch
 
Inphodrive
 
 
שיטות להתמודדות עם עייפות במהלך נהיגה בקרב נהגים מקצועיים- דוד שנער תמ"ס 2009
 
נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים 2009
 
מכון התקנים הישראלי
 
YNET
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3984879,00.html

 
 
| תקנון הקטלוג  |  תנאי שימוש באתר | 
בטיחות בתחבורה בטיחות בדרכים קטלוג לטכנולוגיות ומוצרי בטיחות בתחבורה התרעת התנגשות לפנים התרעת סטייה מנתיב  מצלמות רוורס מערכות לכיסוי שטחים מתים ברכב קופסה ירוקה חיישני לחץ אוויר התרעת הירדמות רמזורים עיני חתול תשתיות לתחבורה מכרזים בתחבורה פרסומים בתחבורה מערכות בטיחות לרכב מערכות עזר לנהג סימולאטורים לנהיגה מערכות לניהול ציי רכב מערכות ניטור נהיגה ניטור אלכוהול חגורות מניעת שכחת ילדים ברכב ארכיטקטורת ITS בטיחות בהסעות תלמידים בטיחות בהובלת מטענים בטיחות בארגונים וחברות קציני בטיחות לרכב צמיגים גופי תאורה סולאריים טכוגרף דיגיטאלי מערכות מתערבות בנהיגה הסחת דעת בנהיגה חיישני רוורס לרכב מצלמות רוורס לרכב ניהול ציי רכב ציי רכב תוכנות לניהול ציי רכב מצלמות לכיסוי שטחים מתים מצלמות תיעוד ברכב נוהל 6 איך אני נוהג תמרורים סולאריים שלטים סולאריים פנסי אזהרה סולאריים מערכת כיבוי אש באוטובוסים ורכב מערכת חירום והצלה
 

בניית אתרים | עיצוב אתרים | קידום אתרים | כרטיס פייסבוק עסקי סטודיו רותם-בר: rotembarstudio.com