פורטל מידע
קטלוג מוצרים
 
 פרסומים ומידע
 מינוחים מקצועיים
 מהי נהיגה?
 מערכת ABS
  מערכת בקרת יציבות
 חיישני לחץ אוויר
 מערכת התרעת התנגשות
 כריות אוויר
 לחצן מצוקה ברכב
 מערכת התרעת הירדמות
 רמזור חכם
 תמרור חכם
 מעבר חצייה פעיל
 תמרור במ' מידע לנהג
 מבחני ריסוק
 טכנולוגיות וביטוח
 מערכת לוויינית GPS
 סימוני כביש אקטיביים
 גורמים להסחת דעת
 השימוש בטלפון נייד
 חיישני רוורס
כיסוי שטחים מתים
מצלמות תיעוד בנהיגה
מערכות לזיהוי נהג
 טכוגרף דיגיטאלי
 מע' מתערבות בנהיגה
 מע' בטיחות בהסעות
 בטיחות רכב דו גלגלי
 אגרה לפי קילומטר
 שכחת ילדים ברכב
 מצלמות מהירות
 שלטי חוצות / פרסום
 קופסה ירוקה
 סרטוני הדגמה
 
 
 
 
 
  כריות אוויר
 
במידה ונתקלת בקישור למחקר שאינו פעיל, חפש בספריה >>
 כריות אוויר - דף מידע
כללי
 
כרית האוויר ברכב, פותחה בסוף שנות השבעים כדי לשמש בזמן תאונה חיץ רך בין הנוסעים ובין חלקיו הפנימיים של הרכב (הגה, לוח השעונים ושמשה). התפקיד הנוסף של כרית האוויר, הוא לספק תמיכה לנוסע היוצא מתנוחת הישיבה הטבעית בעת התאונה, במיוחד בהתנגשות צידית וזאת בנוסף לתמיכה של חגורת הבטיחות.
 
מערכת כריות האוויר, בנויה מחיישנים שונים, הפזורים בדפנות הרכב, מחשב, מערכת מצתים וחומרים כימיים (תחמוצת הצורן, אזיד הנתרן ואשלגן חנקתי). כאשר המחשב מקבל אותות מן החיישנים המאותתים על פגיעה ברכב, הוא פותח את מערכת כריות האוויר על ידי הפעלת נפץ רב עצמה ומצתים המבעירים את התערובת הכימית שאחד מתוצריה, הוא גז החנקן. הגז, ממלא בלחץ גבוה כרית עשויה פולימר חזק ומשחררה לכוון הנוסע במהירות רבה. כריות אוויר קדמיות, ממוקמות על פי רוב במרכז ההגה ודופן תא הכפפות מתחת למכסה הפלסטיק. כריות אוויר צידיות, נמצאות על פי רוב בדלתות ובקורות העליונות של השלדה מעל הדלת.
 
בשנת 2002, פרסמה הרשאות הלאומית לבטיחות בדרכים בארה"ב- NHTSA דו"ח המראה, כי כריות אוויר קדמיות הצילו בעת התנגשות כ 2473 נוסעים ברכבים פרטיים ו 12074 נוסעים ברכבים מסחריים קלים. עם זאת, השימוש בכריות אוויר טומן בחובו גם סיכון לבריאות הנוסעים. הלחץ הגבוה של כרית האוויר ושחרורה במהירות המתקרבת ל 200 קמ"ש, עלול לגרום לשברים בצלעות ובגולגולת במידה והנהג או הנוסע במושב הקדמי, יושבים קרוב מדי להגה/תא הכפפות. בחלק מן המקרים, גרם הלחץ שהפעילה כרית האוויר למוות כתוצאה מזעזוע מח, חבלה במעטפת הרכה, דימומים פנימיים או חנק. מקרי מוות נרשמו בעיקר אצל אנשים קשישים, ילדים קנטים ותינוקות היושבים בכסא בטיחות כשגבם אל כיוון הנסיעה. גב כסא הבטיחות בו הם יושבים, סופג את מלוא עצמת הפתיחה, נזרק אל המשענת ומוחץ אותם אל משענת המושב. פגיעות נוספות שנגרמו על ידי כריות אוויר, היו בחוליות הצוואר ובעיניים בשל העובדה כי כרית האוויר מתנפחת מהר יותר מתגובת ההגנה של העפעפיים- פגיעה ישירה של השקית בעדשות המשקפיים, גרמה לשברי זכוכיות לפגוע בעין ואף לגרום לעיוורון.
 
כדי למנוע תופעות אלו, פותחו כריות הנפתחות בשני שלבים ובלחצים קטנים יותר ומתואמים כך שסיכוני הפגיעה ירדו. בשנים האחרונות, חלה עלייה בהיפגעות הנוסעים ברכב לרבות הנוסעים במושבים האחוריים. עלייה זו, משקפת עלייה של 28% (מ 29% ל 57%), במספר התאונות הנגרמות בהתנגשות צידית בין רכבי ספורט ורכבים מסחריים למכוניות פרטיות. כאשר מעטפת הרכב (דלתות בעיקר), סופגת את מסת הרכב הפוגע, היא קורסת פנימה ומוחצת את הנוסע. הפגיעות הנפוצות ביותר הן שברים בבית החזה- 61%, באגן- 35% ובראש- 31%.
 
מתחילת שנות התשעים החלו יצרניות הרכב בעולם להתקין כריות אוויר שתפקידן להגן על הנוסעים מפני פגיעות בעת התנגשות צידית. אולם השימוש בכריות אוויר צדיות, כמו כריות אוויר קדמיות, גרם גם הוא לפגיעות הנוסעים בעת הפעלתן. הפער בין ה"עולם האמיתי" בו מתרחשות התאונות לבין מבחני המעבדה הנערכים על בובות, נשלטים באופן ההתנגשות, ומבוקרים במהירות הנעה בין 40 ל 50  קמ"ש, העלה ויכוח מהותי על אופן התקינה. נושא זה אף עלה כסוגיה משפטית בין חברות הביטוח לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים – NHTSA.  במקביל, מספר הנפגעים מכריות האוויר, רמת הפגיעות ותביעות משפטיות כנגד יצרניות רכב, גרמו לבדיקה מחודשת של מבחני התקינה.
בהתבסס על ממצאים מן ה"עולם האמיתי", היגיעה ה NHTSA למסקנה, כי למרות שכרית האוויר מפחיתה את הסיכון לנוסעים מגיל 13 ומעלה בשיעור הנע בין 10% ל 15%, חלק מן המערכות אינן אפקטיביות מספיק בהורדת הפגיעה מסיכונים לא צפויים, בעיקר במצבים של חוסר התאמה עם התנהגות מורכבת של הנהג.- תנועה ומיקום הגוף בזמן ההתנגשות. כחלק מהליך התקינה, ניתנה המלצה לבדוק ולאשר תקנות ותקפות של מערכות אלו בכל כמה שנים וכמו כן, יצאו הוראות בטיחות לגבי מיקום הנוסעים ברכב.
  • תינוקות הקשורים בכסא כגבם אל כוון התנועה, אסור שישבו בכסא קדמי בו ישנה מערכת כריות אוויר מכל סוג- הסיכוי לפגיעה רצינית ומוות הוא 22%.
  • ילדים קטנים חייבים לשבת רק בכסא מתאים במושב האחורי.
  • ילדים עד גיל 12, חייבים לשבת רק במושב האחורי.
  • ילדים מגיל 13 ומעלה, ישבו במושב קדמי, ברכבים בהם קיימת מערכת כריות צדיות, כאשר הם חגורים עם מתאם חגורה מיוחד, כדי לא להיות קרובים מדי למקום פתיחת השקית. באופן כללי, לילדים היושבים מאחור, יש 36% פחות סיכויים להיהרג בעת התנגשות.
כיום, ישנו תקן מלא לכריות אוויר באירופה והליך תקינה שעדיין לא הושלם בארה"ב וניתן לומר כי מערכות כריות האוויר הכוללת כריות אוויר צידיות בטוחות יותר ויעילותן של בהגנת הנוסע ובשמירה על חייו בעת התנגשות, מוכחת מעל לכל ספק.
 
 
מצב בשלות הטכנולוגיה- מוצרים קיימים ופיתוחים חדשים.
 
קיימות מספר מערכות של כריות אוויר הנמצאות בשימוש:
  • 2 כריות אוויר הממוקמות בחזית ומגנות על שני הנוסעים היושבים במושבים הקדמיים.
  • 4 כריות אוויר- 2 בחזית ושתיים בצדי הרכב (בדלתות האחוריות) להגנה על הנוסעים במושב האחורי.בעת התנגשות צד.
  • 6 כריות אוויר- 2 בחזית ועוד ארבע (בכל דלת) להגנה בעת התנגשות צד. ישנן מערכות המשלבות גם כרית אוויר בגג הנפתחת כאשר הרכב מקבל חבטה בגג (התהפכות) ובכך נמנעת פגיעה בראש הנוסעים ברכב.
  • פיתוחים נוספים של 8 כריות אוויר ויותר בהם משולבים גם ווילונות.
  • כריות אוויר בחגורות הבטיחות- משמשות גם לבלימה וגם להגנה.
  • כריות חיצוניות הממוקמות מעל הפגוש הקדמי ותפקידן להקטין את הפגיעה בהולך הרגל בעת תאונת רכב- הולך רגל.
  • כריות אוויר לאופנועים- על האופנוע וחליפה ללבישה.
כריות אוויר לאופנועים
הכריות ממוקמת בחזית מעל מיכל הדלק. חיישני הפגיעה ממוקמים משני צדי מזלג הגלגל הקדמי ופתיחת הכרית מתרחשת במהירות 0.012 שנייה מרגע הפגיעה. כרית אוויר נוספת, יכול ללבוש רוכב האופנוע על המעיל וכאשר רוכב האופנוע נזרק באוויר בעת התנגשות, הכרית נפתחת ומגנה על הצוואר, החזה והכתפיים. יישום נוסף של כרית אוויר להגנה על אופנוענים בעת התרחש תאונה פותח זה לא מכבר. כרית האוויר היא בעצם מעיל רוח העשוי מפולימר מיוחד העמיד בפני שחיקה ובעל פלסטיות המתאימה לעמידה בלחצים גבוהים. בין שתי השכבות של כל חלקי המעיל (צווארון, שרוולים וגוף), מוכנסות כריות אוויר המחוברות זו לזו כחלק אחד. צינורית אוויר מיוחדת, מחברת את החליפה אל מיכל נישא קטן, הנמצא מחוץ לחליפה ובצמוד לה. המיכל הדחוס ב CO2, מופעל על ידי סוג של נצרה/מנוף המחוברת אל כבל באורך של עשרים ס"מ בקירוב, אותו יש לחבר אל גוף האופנוע. בעת התרחש תאונה (החלקה, פגיעה ברכב אחר), נזרק על פי רוב האופנוען מן האופנוע. בעת התרחקות האופנוען ממושב האופנוע (בין הוא עדיין צמוד לאופנוע ובין אם לא), נשלפת הנצרה והגז הדחוס ממלא במהירות אדירה את כל כריות החליפה ויוצר שכבת מגן עבה בין האופנוען לבין המשטחים הקשיחים אתם הוא בא במגע.
קישור למידע
 
 
 
כריות קדמיות מותאמות גודל ותנוחת ישיבה
החל משנת 2006, החלו להופיע מערכות של כריות אוויר המסוגלות להגיב בהתאמה לגודלו של הנוסע במושב הקדמי (ילדים, מבוגרים, קשישים). המערכות המזהות את גודלו של הנוסע מלפנים (על פי משקל נפח הגוף על המושב, ותנוחת הישיבה), מתאימות את עוצמת מילוי הגז בכרית ואת צורתה לכוח ההתנגדות אותו עליה להפעיל בכדי למנוע מן הנוסע פגיעה בלוח השעונים ובשמשה הקדמית וזאת מבלי לגרום לו נזק גופני (עיניים, צוואר, חזה, חנק). בעת התרחש תאונה, החיישנים הנמצאים בחגורת הבטיחות במושב הרכב, שולחים אות למערכת הבקרה המרכזית וזו מעבדת את הנתונים ומפעילה את כוח מילוי הכרית בהתאמה. בעיות שהתעוררו במודלים הראשונים של המערכת, כללו קשיים בזיהוי מצב הנוסע (בעיקר תנוחה, וגודל גוף), או לחלופין כללו חיישנים בעלי רגישות יתר, שטעו בזיהוי גודל הנוסע ותנוחת הישיבה במושב עקב כיסוי לריפוד הראש, או מגבת שהונחה על מגן הראש. כיום , הפכה טכנולוגיה זו לסטנדרט בכל המערכות המותקנות ברכבים החדשים (אם כי לא ידוע על מחקר, או מבחן שטח שנעשה על ידי הרשות האמריקאית לבטיחות בדרכים- NHTSA).
 

יצרניות רכב כמרצדס BMW ואחרות, הלכו עם הפיתוחים צעד אחד קדימה ופתחו מערכות המסוגלות לזהות ילדים היושבים במושב הקדמי. יצרנית הרכב יגואר פתחה מערכת חגירה מתקדמת, המזהה בעזרת חיישנים אולטרה סוניים, מצב בו הנוסע אינו יושב במושב בתנוחה הרצויה ובהתאם לכך, מפעילה את עוצמת מילוי הכרית. יצרניות רכב אחרות (FORD, GM), שינו גם את מבנה הכרית והפעלתה (גדלים ונפחים משתנים- קטן עד גדול) והיא מותאמת גם בעוצמה וגם בצורתה לגודל ומיקום הנוסע ברכב.


כריות אוויר בחגורות הבטיחות.
מערכת חדשה של חגורות בטיחות המשלבת בתוכה כריות אוויר, פותחה על ידי יצרנית הרכב FORD. המערכת מיועדת להגנה על נוסעים בכל הגילאים במיוחד לנוסעים היושבים מאחור (לרבות ילדים ופעוטות היושבים בכיסאות בטיחות ובוסטרים). המערכת החדשה מפעילה את הכרית על ידי הזרמת גז דחוס אל תוך הכרית בתוך 40 מילי שניות בעת התרחש תאונה ופועלת בשונה מן המערכות הקיימות הממלאות את כריות האוויר על ידי פיצוץ מבוקר שנוצר על ידי ריאקציה בין שני חומרים (שתוצאותיה היא גם חום גבוה).
המערכת החדשה בנויה ממעטפת חגורה המכילה בתוכה את כרית האוויר. בעת התרחש תאונה, מפעיל חיישן מיוחד את מערכת דחיסת הגז אל תוך כרית האוויר. דחיסת הגז אל הכרית איטי יותר ממילוי הכרית על ידי פיצוץ מבוקר, עם זאת קרבת מיכל הגז והכרית אל גוף הנוסע, מאפשר למערכת להגיב בזמן ולספק הגנה טובה. כאשר כרית האוויר נפתחת, מוכפל נפח החגורה עד פי חמש ובכך קטן הלחץ על הגוף (בטן, חזה), בעת התנגדות החגורה לתנועת הגוף קדימה (הגבלת תנועת הצוואר והראש קדימה). חברת פורד מעריכה כי התקנתה של המערכת ברכב, תעלה משמעותית את אחוז החגירה של נוסעים ממושבים האחוריים.
קישור לכתבה
 

כריות אוויר להגנה על הולכי רגל בעת פגיעה ממכונית.
מערכת להגנה על הולך רגל בעת פגיעה ממכונית, קיימת היום במספר דגמים של מכוניות (FIAT). בעת פגיעת הרכב בהולך הרגל, מגיבים חיישנים מיוחדים לחבטה בחלקי הרכב (חזית הרכב- פגוש, מכסה מנוע). החיישנים, מפעילים את כריות האוויר הנמצאות באזורים הסבירים למפגש עם הולך הרגל בעת התנגשות (החיבור בין מכסה המנוע לחלקה התחתון של השמשה הקדמית וכן בחזית הרכב באזור פנסי החזית). כריות האוויר נפרשות לרוחב כל הרכב ובכך מכסות את מירב שטח המגע בין הרכב להולך הרגל. ההערכה הקיימת, גורסת כי כריות האוויר יכולות להפחית את חומרת הפציעה עד 50%.
קישור למידע
 
 
 
סטטוס פיתוח/ניסויים.

רוב המערכות החדשות, עברו את הפיתוח הסופי והן מותקנות ברכבים ובו בזמן, היצרנים ממשיכים לחפש פתרונות לבעיות חדשות של בטיחות הנוסעים הנחשפות בעת הפעלת המערכת, או כתוצאה משטחים שהמערכת אינה מכסה.
היקף מכירות בעולם
כלל הרכבים.
כלל יצרני הרכב.
 
מצב ההטמעה בעולם
פירסום תקן טכני ISO

התקן האמריקאי לכריות אוויר קדמיות ומערכות משולבות- 1997.
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בארה"ב- NHTSA, מפרסמת את התקן האמריקאי לכריות אוויר קדמיות ומערכות משולבות של כריות אוויר. עיקר התקינה, נוגע להפחתת לחצים בכריות אוויר קדמיות, מרכיבי המערכת ותזמוני הפעלתה בכדי להפחית את הפגיעה בנוסעים. הרשות קובעת תאריך יעד להתקנת כריות אוויר קדמיות בכל הרכבים החדשים לרבות משאיות- ספטמבר 1998. הרשות מציעה שינויים ושיפורים במערך בחינות המערכת (אופני התנגשות ומהירויות), מתוך כוונה להתאימן למציאות טוב ככל האפשר. הרשות ערה לעובדה, כי המערכות המשולבות של כריות אוויר צידיות עדיין בפיתוח ולא ניתן עדיין להגיע להצעת תקינה שלמה. הרשות קובעת סטנדרטים לגבי מיקום ילדים ברכב.
קישור לתקינה 
 

התקן האירופי למערך שלם של כריות אוויר- קדמיות וצידיות- 2006.
התקינה האירופית מטעם הוועדה המפקחת של האיחוד האירופי, קובעת תקנים למערכת משולבת של כריות אוויר המחייבות את כל היצרנים באירופה. התקינה קובעת, את המכלול הטכני של המערכת לרבות תזמון וסדר הפעולות של כל מכלול. התקינה קובעת את פערי הלחץ המותרים וכן את ההיבט השיווקי של כל פריט במערכת על מנת להפוך אותה לזמינה. הוועדה תפקח על רמות המחירים מבלי לפגוע בתחרות בין היצרנים. כמו כן בשל המשך הפיתוח של מערכות אלו, הוועדה עדיין אינה קובעת תאריך סופי להתקנת המערכת בכל דגמי המכוניות.
קישור לתקינה:
 
 
פרסום תקנות מחייבות (באיזה מדינות).
תקנות ותקינה
מפסק הפעלת מערכת כריות אוויר.
עקב פגיעות גופניות מדרגה חמורה ואף מוות שנגרמו בעת הפעלת מערכת כריות האוויר, הוציא משרד התחבורה האמריקאי תקנה מיוחדת הנוגעת לעניין זה שתוקפה יפוג בסוף פברואר 2010 ולא ברור אם תחודש.  הרשאה מטעם המשרד, נוגעת להתקנת מיוחדת של מתג הפעל/הפסק למערכת כריות אוויר ברכב. המפסק, מיועד למספר מצבים מיוחדים בהם הנהג או מי מן הנוסעים נמצא בקבוצת סיכון ואי עשיית השימוש בכריות אוויר, עדיף על השימוש בהן וכאשר כל בקשה נבחנת באופן פרטי.
  • כאשר הנהג נמצא במצב בו כרית האוויר עלולה לגרום לו סיכון הגבוה משמעותית מן הסיכון שלו לפגוע בלוח השעונים, בהגה, או בשמשה הקדמית, למרות היותו קשור בחגורת בטיחות.
  • למרות האפשרות של הנהג להגדיל את המרחק בינו לבין מיקום כרית הבטיחות, אין הנהג יכול להגדיל את המרווח מעבר ל 25 הסנטימטרים המומלצים בין בית החזה שלו/שלה לבין כיסוי כרית הבטיחות (בהגה על פי רוב).
  • ברכבים מסחריים בהם ישנו רק ספסל קדמי, או שהספסל האחורי צר מדי (טנדרים ומסחריות מסוג מסוים) ובהם נוסעים גם ילדים. או כאשר מצבו הבריאותי של הילד/פעוט, מחייב אותו לשבת רק בספסל הקדמי (מגבלות גופניות על פי רוב- נכות וכד').
  • בעיות רפואיות ופיזיולוגיות, או אחרות בעטיין נאלצים הנוסעים לשבת במושב הרכב הקדמי וכל שימוש בכריות האוויר מסכן את חייהם.
 
ההרשאה המיוחדת מחייבת התקנת מערכת המתריעה על כך שכריות האוויר אינן במצב הפעלה. ההרשאה אינה גורפת והיא מוגבלת לכל נסיעה באופן פרטי, תוך ידיעת המשתמש כי הוא נוטל במודע סיכון גבוה לחייו/בריאותו.
קישור לתקנה
 

כוונות לפעילות גופים ממשלתיים בעולם.
 
מצב ההטמעה בישראל - פרסום תקן טכני על ידי מכון התקנים, פרסום תקנות מחייבות בישראל.
לא ידוע- משרד התחבורה לא קבע תקנים והוא נשען על התקנים הקיימים באירופה וארה"ב. השינוי היחיד, נוגע לרישוי הרכב: "רישיון הרכב כולל נתונים רבים על הרכב ומספק מידע מהימן ומפורט על הרכב. המידע המורחב מסייע לרוכש הרכב, שאינו נאלץ להסתמך רק על דברי המוכר, וכולל: רמת גימור, תיבת הילוכים, מזגן, ABS, כריות אוויר, מספר דלתות ועוד. הרישיון כולל "ברקוד", המספק למכון הרישוי מידע על הרכב בעת המבחן השנתי".
קישור לפרסום
 
 
 
מצב המחקר

מחקרי מפתח

חברת טויוטה ארה"ב- יפן- 2005
מחקר הבודק את השפעות השונות ודרגת הפגיעה של כריות אוויר צידיות המיועדות לאזור החזה והמותן, על נוסעים במושבים קדמיים ואחוריים בעת התנגשות צידית. ניסויי ההתנגשות, נערכים על בובות THUMS ו ES2 המדמות את המערכות הפנימיות והחיצוניות החשובות בגוף האדם. המחקר בודק את אפקטיביות ההגנה של כריות אוויר צדיות בהיבט עלות- תועלת. הממצאים מראים כי כריות אוויר צידיות, מפחיתות את היפגעות בית החזה העליון בזמן ההתנגשות בשל העובדה כי הן מונעות את הילחצות הזרועות אל תוך בית החזה. כרית האוויר מחלקת על שטח רחב יותר את עצמת הפגיעה של גוף הרכב בנוסע, במושבים קדמיים ואחוריים ובכך קטן הסיכון לפגיעת אגן ועמוד השדרה. גם כאשר הידיים לכודות בין הדלת לצלעות, מרככת כרית האוויר את עצמת הפגיעה ומקטינה את הסיכוי לשברים בצלעות- יעילות גבוהה לגבי בית החזה העליון.
 
מחקר אפקטיביות
מבחני אפקטיביות של שימוש במערכת כריות אוויר צידיות- מבחני ריסוק והדמיה- NHTSA 1999.
פרסום (כולל תמונות) של הרשות לבטיחות בדרכים NHTSA, על האופן בו נערכים מבחני היעילות של מערכת כריות אוויר צידיות, בעת הדמיה של התנגשות. המחקר מראה את אפקטיביות ההגנה של כריות האוויר כאשר דופן המכונית קורסת פנימה ומוחצת את הנוסעים, או כאשר הרכב מתהפך והגג וצד הרכב נמעכים. המסקנות מן הממצאים מאששים את יעילות כריות האוויר הצידיות בהגנה על הנוסעים ותומכים בשימוש במערכת משולבת.
קישור לפרסום:
 

מאמר מטעם אגוד חברות הביטוח האמריקאי- 2006.
איגוד הבטיחות האמריקאי IIHS (Insurance institute For Highway Safety) המשתווה למקבילו האירופי NCAP ונחשב לבין המחמירים בבחינת רמת הבטיחות של מערכות ברכב, מהווה גוף אקדמי הבוחן עבור איגוד חברות הביטוח את יעילותן של מערכות מיגון ברכב. במחקר שערך ה IIHS לגבי יעילותן של כריות אוויר צידיות ברכב, נמצא כי התרומה של מערכת כריות אויר צדיות לבטיחות הנוסע, היא 52% כאשר מערכת כריות האוויר מיועדת לגוף ולראש ו 30% כשהמערכת מכסה רק את אזור הגוף- בית החזה ואגן. התרומה הכללית של מערכת כריות האוויר הצידית להגנת הנוסע היא 12% מעבר לתרומה של חגורת הבטיחות שהיא 42%. המלצת האיגוד היא לחייב את יצרני הרכב עד שנת 2010, לאבזר בכריות אוויר צידיות את כל הרכבים.
קישור למאמר:
 
 

מחקר הרשות לבטיחות בדרכים NHTSA, ארה"ב- 2007.
הרשות לבטיחות בדרכים ה NHTSA, ערכה מחקר לבדיקת יעילותן של כריות אוויר צידיות במושבים קדמיים ואחוריים לצורך הגשת המלצות לתקינה. המחקר בוחן האם פגיעתן של כריות האוויר בעת התנגשות, גדול או קטן מן התועלת שהן מביאות כאשר הן מבודדות את הנוסע ממפגש עם עצמים קשים. בשל העובדה כי במערכות שונות שנבדקו בעבר, נמצא כי רמת הסיכון גבוהה במיוחד עבור ילדים, נערך המחקר בהקשר זה, תוך בחינת השינויים המבניים במערכות כך שהן תתאמנה לילדים היושבים בדרך כלל במושבים האחוריים. המחקר, נערך בדגמים שונים של מכוניות מחברות שונות- VOLVO, BMW. TOYOTA, HONDA. FORD ואחרים.
בדיקת היעילות, נערכה על בובות מיוחדות בגדלים של ילדים. הבובות הושבו בתנוחות שונות- בישיבה רגילה, כאשר הגב מופנה אל הדלת, כאשר הנוסע יושב על ברכיו ופניו אל המושב וגבו לכוון הנסיעה, או כאשר הוא רכון בצי שכיבה ורגליו משוכות קדימה. אזורי הפגיעה אצל הבובות- ראש, בית חזה, אגן, כתפיים, חלקים פנימיים ועוד, נמדדים בעצמת הנזק ורמתו בדומה לבני אדם. כל אזור, קיבל קריטריון לרמת הפגיעה מזניח- פגיעות שטחיות שאינן גורמות לנזק תמידי ועד לפגיעה קטלנית. שקלול סך הפגיעות מקבל גם הוא ציון במקביל לציון שקיבל כל אזור בנפרד. חלק מן המערכות, כולל גם כריות אוויר הנפתחות מקורות הגג שתפקידן להגן על הראש- חלקן נפתח כמכלול שלם הנראה כווילון של כריות- מערכות אלו הסיטו בעת פתיחתן את ראש הנוסע לכיוון הדלת ובמקום לבודד אותו, הן קרבו אותו למקור הסכנה. 97% מן הניסויים הראו כי רמת הפגיעה לילדים מכרית האוויר הצידיות, נמוכה מסף הפגיעה הזניח. פגיעות הצוואר גבוהה יותר, אך גם היא זניחה יחסית וב 60% עד 70% היא אינה מגיעה לסף הפגיעה המשאיר אחריו נזק תמידי.
קישור למאמר
 
האפקטיביות של מערכת כריות אוויר חכמות- אוניברסיטת IOWA- 2000
מחקר הבוחן את יעילות מערכת כריות האוויר קדמית ומערכת המשלבת גם כריות אוויר צדיות. המחקר מצביע על תרומה הנעה בין 11% ל 14% בהגנה על חיי הנוסעים. המחקר בוחן גם את מידת הפגיעה של כרית האוויר הקדמית והצדית לנוסעים לרבות מקרי המוות. גם כאן ילדים וקשישים מהווים את מרבית המקרים. מסקנות המחקר מצביעות על שינויים שיש לעשות במערכת המשולבת של כריות האוויר וכן הצעות לשינויים בתקינה.
 
השפעות כריות אוויר על פגיעת עיניים- מאמר מתוך   Clinical Scientists 2002
המחקר שנערך בין השנים 1993-1999, מסתמך על נתונים סטטיסטיים של משרד התחבורה בארה"ב והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים – NHTSA. המחקר מלמד כי למרות שחלה עליה מ 2% ל 3% במספר נפגעי העיניים כתוצאה מפגיעה של כרית האוויר, חלה ירידה משמעותית בחומרת הפגיעה. פגיעות עיניים משברי זכוכית המגן הקדמית, נעים בסביבות 40%. פגיעות אלו, גורמות על פי רוב לעיוורון לפחות בעין אחת. למהירות הנסיעה השפעה גדולה על חומרת הפגיעה ועל מספר הנפגעים כאשר קיימת חשיבות לכיוון ההתנגשות – חזיתית או חצי צדדית. כ 76% מן הנפגעים, הם הנהגים ו 24% הם הנוסעים בצד ימין.
כרית האוויר בעת הפעלתה, מהירה יותר מתנועת העפעף ולכן נוצר מגע ישיר ולחץ של הכרית על העין. רוב הפגיעות החמורות, היו אצל אנשים שהרכיבו משקפיים בעת ההתנגשות- כ 27%. שאר הפגיעות היו בדרגה נמוכה ובינונית. מסקנות המחקר מראות כי כרית האוויר מצמצמת ב 10.5% את הסיכוי לפגיעה חמורה בעיניים מתוך שהיא מקטינה את הסיכון למפגש עם הזכוכית הקדמית ועם ההגה.
קישור למאמר
 
 
מחקר תגובת משתמש
סקר בטיחות (השישי בסדרה של סקרים טלפוניים) שנערך ב 2007 מטעם הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בארה"ב (NHTSA), בחן את תפיסת הבטיחות של אזרחים הנוסעים ברכבים פרטיים. הסקר שחולק לשני שאלונים עסק בין השאר בהתייחסות של הנוסעים אל המערכות של כריות האוויר המותקנות ברכב ביחס ליישומים הנדרשים מן המערכת, סיכונים הקיימים מעצם השימוש בה והקשר בין כריות אוויר למערכות בטיחות אחרות ברכב. הסקר שהחל ב 9 בינואר 2007 והסתיים ב 30 לאפריל אותה שנה, בדק מדגם ארצי של כ -6,000 אנשים בגיל 16 ומעלה. מתוך הסקר עולים הנתונים הבאים:       
  • 61% מן הרכבים מצוידים בלפחות שתי כריות אוויר קדמיות (נהג, נוסע), 6% מן הרכבים מצוידים רק בכרית אוויר לנהג 9% מן הרכבים אינם מצוידים כלל בכריות אוויר, 18% מן הרכבים מצוידים במערכת כוללת של כריות אוויר לכלל הנוסעים ברכב, 1% מן הנשאלים אינם יודעים לומר האם יש ברכבם כריות אוויר, 5% לא השיבו.
  • 92% מן הנשאלים, מעדיפים שתהייה להם מערכת כריות אוויר ברכב הבא שירכשו בעוד ש 5% מעדיפים שלא תהיה להם מערכת ו 3% אינם בטוחים.
  • לשאלה האם הימצאות מערכת כריות אוויר צידיות ברכב, משחררת את הנוסעים מן הצורך להיחגר בחגורת בטיחות, ענו 96% מן הנהגים, כי אינם רואים בכריות אוויר תחליף לחגורת בטיחות, בעוד שרק 91% מן הנוסעים ענו תשובה דומה. הנהגים נמצאו גם כמודעים יותר למגבלות ההגנה של כריות האוויר. 22% מן הנהגים החוגרים עצמם לעיתים רחוקות, או אינם חוגרים עצמם כלל, מאמינים כי נוכחותה של מערכת כריות אוויר ברכב, משחררת מן הצורך להיחגר בחגורת בטיחות.
  • נהגים שברכבם הותקנה מערכת כריות אוויר, נוטים יותר להיחגר מאשר נהגים שברכבם לא הותקנה מערכת. 88% מן הנהגים שברכבם כריות אוויר, מדווחים כי הם נחגרים בכל עת ובכל מצב לעומת 81% שברכבם לא הותקנו כריות אוויר.
  • 92% מן הנשאלים, מעדיפים מערכת כריות אוויר ברכבם הבא, אם כי שליש מהם חוששים מפגיעות שהמערכת עלולה לגרום להם. 19% חוששים מהיפגעות ילדים, 25% חוששים מהיפגעות מבוגרים. 53% מן הנשאלים, חוששים מפגיעה בעת פתיחת הכרית, 14% חוששים מפגיעות צוואר, 10% חוששים מכוויות בעת חשיפה לחומרים הכימיים שבכרית, 8% חוששים משברים, 6% חוששים מחנק, 11% חוששים מפתיחה מוקדמת של כרית האוויר (מבלי שהתרחשה תאונה בפועל), 9% חוששים שהמערכת לא תפעל בעת הצורך. החשש של היפגעות מכריות האוויר, גורם ל 99% מן הנשאלים, למקם את ילדיהם במושבים האחוריים (בכסא בטיחות, או במושב רגיל).
  • 43% מן הנהגים, משוכנעים כי כרית האוויר תמנע מהם פגיעה בעת התנגשות הגורמת נזק כבד לרכב, 37%, משוכנעים כי סיכויי הפגיעה קיימים למרות הימצאותה של המערכת, 13% אינם יודעים ו 7% רואים את הסיכוי להיפגעות תלוי מצב.
  • נהגים בעלי דפוסי נהיגה מסוכנים, נמצאים יותר בקרב הקבוצה המאמינה כי כריות, האוויר תגנה עליהן בעת התרחשות תאונה. נהגים אלו נוטים לבצע עקיפות מסוכנות באופן תדיר והם גם אלו הממעטים להשתמש בחגורות הבטיחות.
 
מסקנות:
למרות החששות מהיפגעות בעת פתיחת כריות האוויר, חלקו הגדול של הציבור מאמין כי כריות האוויר תגנה עליו בעת תאונה וקיימת עליה באחוז הנשאלים הרוצים למצוא מערכת כריות אוויר משוכללת ומקפת יותר ברכב הבא אותו ירכשו. אחוז גבוה מן הנשאלים, אינו רואה בקיום מערכת כריות אוויר תחליף לשימוש בחגורת בטיחות ולא נמצאה כל הפחתה בשימוש בחגורות בטיחות כתוצאה מהימצאות כריות אוויר ברכב, להפך- הימצאותן של כריות אוויר ברכב העלתה את המודעות לחשיבות השימוש בחגורת בטיחות.
 
קישור לסקר
 


מחקר עלות תועלת
השפעת הדור השני של כריות אוויר על היפגעות ילדים במושבים האחוריים – המרכז לרפואת חירום בבית החולים לילדים- פילדלפיה ארה"ב- 2007 (תקציר).
נתונים על נפגעים בתאונות דרכים (30,998), בהם היו מעורבים ילדים מגיל 0 ועד 15 הכוללים מספר פרמטרים (גיל הנוסעים, מיקומם ברכב, מצב החגירה, סוג כריות האוויר ברכב, גודל הרכב, מהירות הנסיעה, כיוון הנסיעה וחומרת התאונה), שימשו את המחלקה לרפואת חירום בבית החולים לילדים בפילדלפיה בין ינואר 2003 לדצמבר 2005 לצורך מחקר השוואתי בין הדור הראשון והשני של מערכת כריות האוויר ברכב.

מן המחקר, עולים הממצאים הבאים:
  • אחוז מקרי המוות כתוצאה מתאונה בילדים (0- 12 שנים) הנוסעים במושב האחורי, נמוך ב 36% מילדים הנוסעים במושב הקדמי.
  • אחוז מקרי הפציעה כתוצאה מתאונה בילדים (0- 12 שנים) הנוסעים במושב האחורי, נמוך ב 38% מילדים הנוסעים במושב הקדמי.
  • בהתייחס לאפשרויות השונות של מיקום הישיבה (קדימה/אחורה) ומצב חגירה (חגור/לא חגור), הסיכון לפגיעה בעת ישיבה במושב האחורי כאשר חגורים כיאות, נמוכה מן הסיכון לפגיעה בעת ישיבה במושב הקדמי ללא חגירה פי 8.
  • כלל הסיכון לפגיעה (ראש, פנים, כלל הגוף וחלק עליון) בעת תאונה בדור שני של כריות אוויר, נמוך בממוצע בשליש מן הסיכון לפגיעה בדור ראשון של כריות אוויר.
  • ככל שהגיל עולה, מצטמצם הפער של השפעת הדור השני של כריות האוויר על הסיכון להיפגע לעומת הדור הראשון.
  • הפער לטובת הדור השני של כריות האוויר לעומת הדור הראשון, נשמר גם בסוגי הרכב- מיני וואנים ומכוניות נוסעים פרטיות (45% בקירוב), אולם הוא מתהפך לרעת הדור השני ברכבי השטח (17% בקירוב).
 
מסקנות והמלצות.
השימוש בדור השני של כריות אוויר, מחזק את ההמלצה להושיב ילדים במושב האחורי של הרכב (כאשר הם חגורים כיאות), מתוך רצון להגן עליהם טוב יותר.
קישור לתקציר
 
 
סוגיות משפטיות
איגוד חברות הביטוח בארה"ב, בוחן עתירה שעניינה מבחני התקינה למערכת כריות האוויר  - IISH- 2002.
חבר מומחים מטעם איגוד חברות הביטוח Insurance Institute For Safety Highway בוחן עתירה הטוענת כי אין התאמה בין המבחנים לתקינה של כריות אוויר מטעם ה NHTSA לבין המציאות בשטח. הסוגיות הנדונות, נוגעות לתחום מהירות הרכב בעת התנגשות 40 עד 50 קמ"ש, אופני ההתנגשות השונים ומערכי ההדמיה. כמו כן נבחנת באופן מעמיק סוגיית הפגיעות שמערכת כריות האוויר גורמת לנוסעים. חבר המומחים בוחן בקפידה את כל הטענות מגבש מסקנות ומציע שינויים קלים לתקינה ולמבחנים.
קישור למאמר
 
 
 
מהתקשורת

כלכלה וצרכנות 2006
עיתון האינטרנט "כלכלה וצרכנות" מפרסם את כתבתו של גיל מלמד "תלויים באוויר" הכתבה עוסקת בכשלים השונים ובסכנות הצפויות מכך שלא קיימת בישראל תקינה למערכת כריות אוויר.בכתבה מובאים בהרחבה נושאי הבדיקה התקופתית הנדרשת לבדיקת תקינות המערכת- במיוחד כאשר קונים מכונית משומשת וכן התקנות של גורמים לא מוסמכים ועוד.
קישור לכתבה
 
Ynet  חדשות רכב- ספטמבר 2000
רכבים מדגם פיז'ו 206, התגלו רכיבים פגומים שגרמו להפעלה אקראית של כריות אוויר צידיות. כתוצאה מכך, נהרגו שני אנשים בבריטניה. במקביל הודיעה חברת פיז'ו כי החזרת 40,000 רכבים מדגם 206 בהם התגלו רכיבים הפגומים שגרמו להפעלה אקראית של כריות האוויר ברכב.
קישור לידיעה


Side Airbags Saving Lives, Study Finds- consumers affair- August 2003
מגזין הצרכנות האמריקאי, מצטט את מחקר חברות הביטוח, על אפקטיביות השימוש בכריות אוויר צידיות. בכתבה מובאים מספר נתונים סטטיסטיים, תמונות וכן המלצה על מעבר לשימוש במערכת כריות משולבת.
קישור לכתבה
 
Ynet
כתבה נוספת המציינת את יעילות מערכת כריות האוויר ואת כוונת הרשות הלאומית בארה,ב לחייב את יצרניות הרכב להתקין מערכת כריות אוויר צידיות עד סוף 2009.
קישור לכתבה

הסבר מפורט של "אייל מעבודות לרכב ממוחשב" על האופן בו פועלות כריות האוויר השונות, כולל המלצה לתחזוק, בדיקה והחלפה.


מצגת 2007 National Child Passenger Safety Board
מצגת הדרכה להורה כיצד והיכן יש להושיב ילדים קטנים ברכב. המצגת כוללת הדרכה בבחירת הכסא מתאים ומלווה בתמונות. קיים גם הסבר מפורט על אופן פעולת כרית האוויר הצידית.
קישור למצגת
 

מן העיתונות

חברת הונדה קוראת ללקוחותיה לעבור בדיקת מערכת כריות אוויר- February 2010  
חברת הונדה הוציאה קריאת בדיקה לבעלי רכבים מסוג אקורד, סיוויק ואקורה שיוצרו בארה"ב ב 2001 ו 2002. החברה חוששת כי מערכת כריות האוויר שהותקנה ברכבים אלו, מגיבה בלחץ גבוה מדי העלול לסכן את הנוסעים בעת הפעלתה. חברת הונדה, טוענת כי כבר ביולי 2009 הוציאה קריאה זו וכי היא מכסה כבר כעת 950,000 בעלי רכבים.
 
 
 
 
 רשימת מקורות:
 
ניסוי אפקטיביות כריות אוויר צידיות בדגמי רכבים- NHTSA 2007
 
דו"ח ה NHTSA- 2004
 
ממצאים נוספים של NHTSA- 2002
 
מבחני יעילות/ריסוק NHTSA- 1999
 
NHTSA 1998
 
הפחתת פגיעות ומוות על ידי כריות אוויר- NHTSA 1996
 
משפטים ארצות הברית - 2002
 
תקינה ארה"ב
 
תקינה באירופה
 
משרד התחבורה בישראל- 2007
 
 
Clinical scientists 2002
 
חברות ביטוח- 2003
 
 
טויוטה- יפן 2005
 
מן העיתונות consumers affair יוני 2003
 
 
Monash University Accident Research Centre, Clayton, Victoria 3800, Australia 2007
 
מצגת 2007 National Child Passenger Safety Board
 
Real World Experience of Side Impact Air Bags Investigations Bags in the
Special Crash Investigations- NHTSA 2001
 
איגוד חברות הביטוח בארה"ב- 2003
 
אוניברסיטת IOWA- 2000
 
אייל ושות מעבדה לרכב ממוחשב
 
איך עובדת כרית אוויר
 
YNET 
 
כלכלה
 
אוטו
 
 
 
 
| תקנון הקטלוג  |  תנאי שימוש באתר | 
בטיחות בתחבורה בטיחות בדרכים קטלוג לטכנולוגיות ומוצרי בטיחות בתחבורה התרעת התנגשות לפנים התרעת סטייה מנתיב  מצלמות רוורס מערכות לכיסוי שטחים מתים ברכב קופסה ירוקה חיישני לחץ אוויר התרעת הירדמות רמזורים עיני חתול תשתיות לתחבורה מכרזים בתחבורה פרסומים בתחבורה מערכות בטיחות לרכב מערכות עזר לנהג סימולאטורים לנהיגה מערכות לניהול ציי רכב מערכות ניטור נהיגה ניטור אלכוהול חגורות מניעת שכחת ילדים ברכב ארכיטקטורת ITS בטיחות בהסעות תלמידים בטיחות בהובלת מטענים בטיחות בארגונים וחברות קציני בטיחות לרכב צמיגים גופי תאורה סולאריים טכוגרף דיגיטאלי מערכות מתערבות בנהיגה הסחת דעת בנהיגה חיישני רוורס לרכב מצלמות רוורס לרכב ניהול ציי רכב ציי רכב תוכנות לניהול ציי רכב מצלמות לכיסוי שטחים מתים מצלמות תיעוד ברכב נוהל 6 איך אני נוהג תמרורים סולאריים שלטים סולאריים פנסי אזהרה סולאריים מערכת כיבוי אש באוטובוסים ורכב מערכת חירום והצלה
 

בניית אתרים | עיצוב אתרים | קידום אתרים | כרטיס פייסבוק עסקי סטודיו רותם-בר: rotembarstudio.com