העידן המודרני שינה באופן משמעותי, את עולם התחבורה. מגוון טכנולוגיות רב, מכסה תחומים רבים הקשורים לארכיטקטורה והנדסת תשתיות, מערכות מידע ותקשורת, מערכות ניטור נהיגה, מערכות מיגון הנוסעים, מערכות ניהול תנועה וציי רכב ומערכות למניעת תאונות. עד לשנים האחרונות, עמד דירוג הבטיחות לרכב על עמידות הרכב במצבי תאונה שונים, בהתאמה למבחני הריסוק של NCAP. דירוג זה שונה מאז נכנסו טכנולוגיות ומוצרי בטיחות לרכב המאפשרים לנהג להימנע מתאונה בטרם התרחשותה.
חברות הביטוח אז והיום
בעבר נהגו חברות הביטוח בישראל והפניקס בתוכן לבסס את פוליסות הביטוח לנהגים על פי בסיס וותק והיעדר/הגשת תביעות המבוטח כלפי החברה. במקביל למגמה העולמית אם כי באיחור מה, מסתמן גם בישראל שינוי מבורך בתפיסת ניהול סיכוני הביטוח. המרכיב הבטיחותי של הנהג, הופך להיות מרכזי יותר מבין מרכיבי הביטוח השונים. רמת הסיכון של הנהג, אינה נמדדת עוד באופן שרירותי על פי וותק/גיל או היעדר תביעות, אלא על פי יכולתו של המבוטח להימנע מסיטואציה בה יהיה מעורב בתאונה כגורם תורם/עיקרי. מרכיבים אלו נמדדים באופן הבא:
- היעדר תביעות כלפי החברה, מתאונה שהוא הגורם הישיר/תורם.
- דפוסי נהיגה נכונים המתבטאים בהיעדר עבירות תנועה.
- שימוש בטכנולוגיות מצילות חיים- מיגון הרכב והנוסעים (כריות אוויר וכד'), המקטינות ומונעות פגיעות גוף קשות וממזערות תביעות בגין נזקי גוף/מוות.
- שימוש בטכנולוגיות מונעות/מקטינות סיכון לתאונה- מערכות התרעה לשמירת מרחק/התנגשות לפנים, מערכות התרעה על סטייה מנתיב, מצלמות/חיישני רוורס, חיישני לחץ אוויר (שמירה על יציבות הרכב), מערכות מתערבות המפקיעות את ניהוג הרכב בעת איתור סיכון לנהיגה (מערכת ייצוב אלקטרונית ESP, מערכת עזר לבלימה), מערכות ניטור נהיגה, המזהות דפוסי ועוד.
- שימוש בחלופות למצבי סיכון לתאונה- עייפות, השפעת אלכוהול, מחלה וכל גורם שיש בו לפגוע בתפקוד המוטורי, הקוגניטיבי והפסיכולוגי של הנהג, העלול לערב אותו בתאונה שלא מתוך הכרה.
כלומר, חישוב סך סיכויי הנהג והרכב להיקלע למצב של תאונה, בעקבותיה תיתבע החברה, הם המהווים את הבסיס לשינוי בתפיסת מרכיבי פוליסת הביטוח בתקופה זו ולא רק גילו וניסיונו של הנהג. בארה"ב ובאירופה, איגודי חברות הביטוח שותפים למחקרי עלות תועלת של מערכות בטיחות ברכב ובחלק מן המדינות איגוד חברות הביטוח, אף מחזיק מכוני מחקר עצמאיים, המשתפים פעולה עם יצרני הטכנולוגיות, משרדי התחבורה והרשויות לבטיחות בדרכים.
לצד השינויים המתרחשים בעולם, החליטה חברת הפניקס לאמץ את הגישה החדשה, להוות פורצת דרך ולשדרג את פוליסות הביטוח הספציפיות המיועדות לקהלים הנוטים להיות מעורבים בתאונות דרכים ולשלב בתוכן מערכות מצילות חיים ומערכות למניעת תאונות.
פוליסת "שומר הדרך"
הפוליסה העיקרית שבה משולבות מערכות אלה היא "שומר הדרך".פוליסה זאת הינה חבילת ביטוח רכב בה משולבת מערכת התרעת התנגשות וסטייה מנתיב מבית מובילאיי- מערכת המתריעה בפני הנהג על סכנת התנגשות בטווח המיידי במצבים של אי שמירת מרחק, סטייה מנתיב.
קהלי היעד לפוליסה זו, הם נהגים צעירים וחדשים בגילאים 17-23 שהוא גם טווח הגילאים המועד יותר לפורענות, עקב חוסר הניסיון על הכביש. פוליסת שומר הדרך, מציגה שינוי בתפיסת הביטוח, משום שמשולבים בה שירותים נוספים למניעת תאונות כמו למשל: שירות "הנהג החלופי"- מהותו של שירות זה היא בהזמנת נהג, שיסיע את בעל הרכב ואת הנוסעים עימו בבטחה לאחר שהם שתו אלכוהול, מגמה זאת הולכת וגוברת ובעתיד ישולבו שירותים נוספים, שמטרתם צמצום אפקטיבי של תופעת תאונות הדרכים בארצנו. יתרון נוסף לפוליסה זאת היא בהוזלה המשמעותית של פוליסת הנהג הצעיר, פוליסה שידועה במחירה הגבוה, עקב חוסר ניסיונם של אלה הרוכשים אותה.
תפיסת העולם של חברת הפיניקס בנושא מערכות מצילות חיים
חברת הפיניקס, חרטה על דגלה את הובלת השינוי שבו נהגים יוכלו להוזיל את הפוליסות שלהם באופן ממשי על ידי שילוב מערכות מצילות חיים ברכבם ובכך להימנע מתאונות מיותרות, תוך חיסכון בנזק לרכוש, לגוף ולאובדן חיי אדם. חברת הפניקס, רואה ביכולת למנוע תאונות דרכים אתגר חברתי מן המעלה הראשונה, המתבסס על פעולות תקדימיות בשטח. חברת הפניקס מכריזה על גאוותה להיות בחיל החלוץ של שינוי מבורך זה, ואף נתנה את התחייבותה לשדרג פוליסות נוספות בעתיד.
|