הבטיחות בדרכים, הפכה בשנים האחרונות לאחת מספינות הדגל של משרד החינוך. החשיבות אותה נותנים משרד החינוך ונציגיו בשלטון המקומי לתחבורה בטוחה, גדלה לצד ההכרה כי במקביל לפעילות החינוכית החשובה, ניתנת רמת הבטיחות בדרכים להשגה גם באמצעים טכנולוגיים. בתי הספר והרשויות המקומיות המהווים את הצרכנים הגדולים של חברות ההיסעים והתחבורה הציבורית, דורשים מאותן חברות את השירות המבטיח באופן המרבי את הגעת הילדים ממקום למקום בשלום.
הפורום להטמעת טכנולוגיות לבטיחות (עמותת אור ירוק, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים ואיגוד ITS ישראל) בשיתוף עם עמותת "בטרם", שם לו למטרה להעלות את רמת הבטיחות בחברות ההיסעים ותחבורה ציבורית, במקביל להעלאת מודעות הצרכנים לאפשרות לקבל שירות בטיחותי טוב יותר.
המטרה:
לסייע בידי מנהלי בתי הספר, וועדי ההורים והאחראים על הבטיחות בתחבורה במערכת החינוך, להניע מהלכים לשיפור רמת הבטיחות אותה מספקים להם חברות ההיסעים והתחבורה הציבורית. מטרה זו תושג על ידי העמדת כלי המאפשר התמצאות קלה ופשוטה באמצעי הטכנולוגיה לבטיחות בתחבורה. הגדרת סוגי הטכנולוגיות לבטיחות, ניתנת על פי דרגת חשיבותן לבטיחות הנוסעים.
לאחרונה, הוחלט במספר רשויות מקומיות ומועצות אזוריות, לחייב חברות הסעה למלא שאלון פרופיל בטיחות כתנאי סף להשתתפות במכרזים. השאלון אותו ממלאת החברה, מגיע אל מרכז עיבוד נתונים של איגוד ITS ישראל ופרופיל הבטיחות ישלח לאחר תיאום אל הרשות/מועצה/ארגון ראה/ראי קישור לשאלון >>. בנוסף ניתן להוריד פורמט "קול קורא" למלא את פרטי הרשות/מועצה ולשלוח אות אל החברות.
סוגי הטכנולוגיות לבטיחות בהסעות תלמידים:
סוגי הטכנולוגיות לבטיחות בתחבורה בחברות היסעים ותחבורה ציבורית, מחולקות על פי הקטגוריות הבאות:
טכנולוגיות מובנות ברכב- מערכות בטיחות מובנות המורכבות על פס הייצור:
מערכת למניעת נעילת בלמים(ABS) - תרומתה לבטיחות הנסיעה בעיקר על משטחים רטובים (חורף) וחשיבותה הגדולה היא מעצם היותה בסיס למערכות בטיחות מתקדמות יותר ונכון להיום, היא מורכבת ברוב סוגי הרכב להסעות.
מערכת ייצוב אלקטרונית (ESP/ESC) - תרומתה לבטיחות הנסיעה גבוהה ומוכחת- מקטינה את שיעור הנפגעים בשיעורים שבין 10% ל 32%.
מערכת אורות מתכווננים- מערכת פנסי רכב העוקבת אחר תנועת ההגה ומאפשרת תאורה מותאמת של נתיב הנסיעה. רוב המערכות מצוידות בפנסים הפועלים בטכנולוגיות תאורה מתקדמות (קסנון, LED, הלוגן), המקטינות משמעותית את סנוור הרכבים שממול.
טכנולוגיות הנרכשות בנפרד(חלקן מורכב על פס הייצור) - מערכות התרעה אקטיביות, מזהות בזמן אמת קיום סיכוי להתנגשות/תאונה, מתריעות מבעוד מועד ומאפשרות לנהג לבצע פעולת מנע המקטינה משמעותית את הסיכוי לתאונה:
מערכת התרעת התנגשות לפנים - היכולת של טכנולוגיה זו לתת התרעת סכנה להתנגשות אמין ברוב המערכות ומאפשר הימנעות מהתנגשות, או למזער את הפגיעה בגבולות שבין 14% ל 46%
מערכת התרעת סטייה מנתיב - היכולת של טכנולוגיה זו לתת התרעת סכנה להתנגשות אמין ברוב המערכות ומאפשר הימנעות מהתנגשות, או למזער את הפגיעה בגבולות שבין 14% ל 46%.
מערכת התרעת הירדמות- שימוש בהתרעה על הרדמות, יש בו כדי למנוע את מצבי הסיכון לתאונה, בין אם בהתרעה קצרה לפני התרחשותה ובין אם בהעלאת מודעותו של הנהג על הצורך שיש בעצירת הרכב לצורך מנוחה/התרעננות.
חיישני רוורס- מערכות מבוססות רדאר, אולטרא סוני ודומיהם- מערכות מבוססות ראדאר/אולטרא סוניות, משמשות בעיקרון רק כמערכת עזר לחנייה. עם זאת, תרומתן של המערכות באה לידי ביטוי ברכבי הסעה, בהם השטחים המתים מאחורי הרכב (שטחים שאינם ניתנים לראייה), גדולים במיוחד.
מצלמות רוורס- מערכות ויזואליות מבוססות וידאו/מראות, אמינות מאוד אך בשל העובדה כי אין בהן מערכת התרעה, הן מחייבות הסתכלות רציפה של הנהג במסך/מראה.
חיישני לחץ אוויר- בשל העובדה כי הצמיג מהווה את המתווך הישיר ועיקרי בין הרכב לכביש, לכל שינוי בלחץ האוויר השפעה ישירה על יציבות הרכב ואחיזתו בכביש. התרומה הישירה לתאונות של צמיגים בהם לחץ האוויר לא היה תקין, עומד על 23% והתרומה המשנית כגורם בתאונה הוא 7%.
מערכת בקרה ללחץ אוויר הכוללת אפשרות למילוי והשוואת לחצים- מערכת זו, מאפשרת ולשמור על לחץ אוויר מותאם בצמיג, על ידי מילוי מחדש. המערכת, מהווה את אחד מאמצעי הבטיחות המתקדמים והחשובים לרכבים כבדים ואוטובוסים.
טכנולוגיות לניטור הנוהג- מעקב מתמיד אחר אופן הנהיגה של כל נהג בארגון על ידי מערכת ניטור נהיגה, מאפשרת איתור מאפייני נהיגה מסוכנים (תאוטות ותאוצות מהירות מדי, ניהוג ייתר וכד'), המחייבים התערבות וטיפול של קצין הבטיחות ומנהל הארגון. במקביל, איתור נהגים איכותיים מאפשר לתגמל אותם ולהפקיד בידיהם משימות המצריכות מיומנות גבוהה והתנהגות אחראית:
מערכת ניטור נהיגה- קופסה ירוקה/שחורה- מאפשרת מתן משוב מיידי לנהג לגבי התנהגות שגויה/עבריינית, תוך עדכון מיידי של מרכז הנתונים בחברה. המערכת מאפשרת יצירת פרופיל התנהגותי לכל עובד בחברה.חלק מן המערכות אינן מתריעות מיידית ואיסוף הנתונים מהם מתבצע בסוף כל יום עבודה. חשיבות המערכת, היא מעצם היותה כלי בידי מנהל התחבורה לצורך מיון נהגים על פי איכות נהיגתם וסינון נהגים מסוכנים אל מחוץ לחברה.
מצלמת תיעוד לנעשה ברכב ומחוצה לו - מאפשרת לעקוב אחר דפוסי נהיגה בעייתיים של הנהג, כאשר הנהג עצמו מתועד. במקביל ניתן לעקוב אחר התנהגות הנוסעים/תלמידים ולוודא כי הם חגורים כראוי, אינם קמים ממקומם בשעת הנהיגה, אינם מפריעים לנהג ומסיחים את דעתו ואינם משחיתים רכוש. רוב המערכות החדשות, משדרות את התיעוד המצולם בזמן אמת למרכז ניהול צי רכב.
טכנולוגיות לניהול הבטיחות- מערכות להכשרת נהגים חדשים ושיפור איכות הנהיגה של נהגים וותיקים, כוללות השתלמויות ופיתוח כישורים שכליים ומוטוריים:
תוכנות לשיפור יכולות החשיבה והעלאת המיומנות התפישתית (תפיסה מרחבית, קשר עין יד, שיפור חלוקת הקשב ועוד). תוכנות אלו מסייעות לשמור על כושרם המנטאלי והקוגניטיבי של הנהגים.
סימולאטורים לנהיגה- שיפור מיומנויות מוטוריות ואימון בתנאי סימולאציה משתנים (תנאי דרך קשים, עומסי תנועה, תנאי מזג אוויר קשים ועוד).
טכנולוגיות לשמירה על איכות הסביבה- שימוש במערכות לניהול ציי רכב (מבוססות GPS, סלולאר וכיו"ב), מאפשרת הקטנה משמעותית בצריכת דלק, מקטינה את הבלאי (צמיגים, מצברים ועוד) ותורמת באופן משמעותי לשמירה על איכות הסביבה:
מערכות לניהול צי רכב- מבוססות טכנולוגיות סלולאר/GPS ומערכות לניהול צי רכב העושות לצורך כך שימוש בקופסה ירוקה- מערכות לניהול צי רכב, מאפשרות למנהל צי התחבורה, לוודא בכל רגע נתון היכן נמצאים כלי הרכב שברשותו ועל ידי כך לתכנן באופן יעיל את חלוקת המשימות. מערכות לניהול צי רכב, עוקבות אחר מספר שעות הנהיגה של כל עובד ומסוגלות להתריע על חריגה קיימת או מתוכננת במטרה לאפשר למנהל צי הרכב לדאוג לתחלופת נהגים בהתאמה למספר ועומס המשימות.
מערכות הגנה לנוסע בעת התרחש תאונה- שימוש במערכות הגנה לנוסע בעת התרחש תאונה, מקטינות משמעותית את סיכויי הפגיעה או החמרתה ויש בהן להציל חיי אדם:
כריות אוויר- מערכות בודדות או משולבות- מערכת משולבת דו שלבית, מקטינה את שיעור הנפגעים בין 14% ל 58%.
חגורות בטיחות- פסיביות או אקטיביות (התרעת אי חגירה בעת הנסיעה)- שימוש בחגורות בטיחות מפחית את הסיכון של פגיעה קטלנית לנוסעים במושבים קדמיים שלרכבי נוסעים בשיעור של 45% ואת הסיכון לנזק קריטי עד מתון בשיעור של 50%.
לחצן מצוקה- מאכן מיידית את מוקדי החירום, היכן התרחשה התאונה, כיוון הנסיעה ומידת חומרתה המשוערת של התאונה. ברוב המערכות מתבצע מיידית קשר סלולארי אוטומאטי עם נהג הרכב או מי מנוסעיו לקבלת מידע עדכני. מערכות אלו מצילות חיי אדם (שעת הזהב) ומקטינות משמעותית את החמרת הפגיעות. - להגשת טיפול רפואי לנפגעי תאונות דרכים במסגרת השעה הראשונה מרגע הפציעה, שעה המכונה "שעת הזהב", יש תרומה מכרעת על האפשרות להציל את חייו של הנפגע וסיכויו להחלמה גבוהים עד 80% ממטופל שלא קיבל טיפול בטווח הזמן הזה.
הפורום להטמעת טכנולוגיות, רואה בחשיפת המידע על הטכנולוגיות לבטיחות בתחבורה בהן מצטיידות חברות ההיסעים, על השיפור באיכות הנהיגה המתבצע על ידי השתלמויות, אימון והדרכה ועל הפעילות השוטפת של קציני הבטיחות בחברות, כלי חשוב בהעלאת רמת הבטיחות, תוך יצירת שיתוף פעולה בין נותן השירות ללקוחותיו המרוצים (קיימים ופוטנציאליים).