תוכנית הדגמה למערך הפצת מידע תנועתי למשתמשי הדרך בשילוב מוקד עירוני (106 ) מתקדם
רקע:
משרד התחבורה, באמצעות חברת יפה נוף מוביל מהלך להדגמת הנגשת מידע תנועתי למשתמשי הדרך בשילוב המוקד העירוני. מטרת הפרויקט היא הנגשה של מירב סוגי המידע הנדרשים למשתמשי הדרך, אודות דרכי הגעה, חלופות נסיעה, מצב התנועה, אירועים בדרך וזאת כדי לסייע בתכנון מוקדם של הנסיעה והן לצורך קבלת החלטות (עיכובים בדרך, החלטה על שינויים) במהלך הנסיעה.
השלב ראשון בפרויקט יכלול תכנון אב טיפוס לאתר מידע עירוני לתחבורה. האתר יתוכנן באופן שיאפשר הצגת תמונת מצב התנועה והתחבורה בכל רחבי העיר. על פי התוכנית, אתר מצב התנועה העירוני יאפשר הצגה של מידע על כל אמצעי התחבורה: תחבורה ציבורית, רכב פרטי, אמצעים מיוחדים. האתר יכלול מידע אודות זרימת התנועה, עומסים, האטות ואירועים משפיעי תנועה, מקום ותפוסת חניה ועוד. סוגי המידע השונים יוצגו בשכבות מידע על גבי מפת העיר.
לראשונה תאפשר המערכת להציג למשתמשי הדרך מידע אודות אירועי תחזוקה מתוכננים בדרך והצעות לקווי תחבורה ציבורית חלופיים. כמו כן תכלול המערכת מידע מסלולים ותחנות תח"צ (אוטובוסים, רכבות, מוניות). בכלל זה מידע מפורט של לו"חות זמנים של כלל הקווים העוצרים בתחנה. דגש חשוב יושם על פירוט אמצעי תחבורה משלימים (אופניים להשכרה, מוניות, שאטלים מיוחדים) כך שיתאפשר גם למבקרים הבאים מחוץ לעיר לתכנן את הגעתם לעיר בתחבורה הציבורית.
כחלק מהפרויקט יוצבו במוקדי 106 מסופי מערכת מידע לתנועה באופן שאפשר למוקד לקבל תמונת מצב תנועה עדכנית ולעדכן את התושבים במידע בהתאם לצורך. היות והמוקד העירוני מקבל דווח מהתושבים אודות אירועים ו/או מפגעים שונים שעלולה להיות להם השפעה על זרימת התנועה (עץ על הכביש, כתם שמן...) תאפשר המערכת למוקד לעדכן בזמן אמת מידע אודות אירוע משפיעי תנועה כולל מידע עדכני מאת הגורמים העוסקים בפינוי האירוע והערכת זמן לסיומו.
הדגמת תצוגות מרכז מידע עירוני (106) מתקדם
כחלק מהתוכנית, יוקם אתר הדגמה של מוקד עירוני (106) חכם. יוצגו סוגי המידע השונים הניתנים להצגה באתר. יומחש אופן השימוש במידע ע"י מוקדני 106, וכן יוצגו דוגמאות לחשיבות המידע למקבלי החלטות בעירייה. כמו כן ניתן יהיה להתרשם מחלופות להנגשת מידע תחבורה לתושבי העיר או למבקרים בה. יוצגו אפליקציות מידע למשתמשי הדרך הן לנוהגים ברכב, למשתמשי התחבורה הציבורית וכן מידע להולכי הרגל.
שיתוף פעולה נרחב של תעשיית ההי-טק בישראל:
התוכנית מבוססת על שילוב מגוון מוצרי הדגל של תעשיית ההי-טק הישראליות: מערכת ניטור עומסי תנועה מבית היוצר של חברת Decell, מערכת מידע לתחבורה ציבורית של חברת effobus מערכת שיתוף הציבור של חברת Waze, נתוני מפות של חברת מפה וחברות אחרות. במקביל ישולבו נתוני מידע לוחות זמנים של כלל חברות התחבורה הציבורית (המבוסס על מנוע החיפוש של חברת אגד), נתוני מצב תפוסת חניה ועבודות קבלנים המצויים בעיריות נתוני אמצעי תחבורה מיוחדים כגן נתוני רוכבי אופנים של חברת CycleBeeואחרים.
מרכז אינטגרציה וארכיון מידע לתנועה:
במסגרת התוכנית יוקם מרכז אינטגרציה שיאפשר לכל יזם הי-טק לשלב סנסורים חדשים ו/או אפליקציות נוספות ולהתאים אותם לארכיטקטורת המערכת. בנוסף יוקם ארכיון מידע תנועה לאומי שיאפשר לגורמי הנדסה ותכנון תחבורה ביצוע אנליזות שונות הנדרשות הן לתכנון תחבורה והן כאמצעי ניטור פליטות בתחומי העיר. מעבדת האינטגרציה תוקם בשיתוף מכללת אפקה להנדסה.
תוכנית משולבת מגזר פרטי-מגזר ממשלתי:
התוכנית מבוססת על מימון משולב משרד התחבורה באמצעות חברת יפה-נוף והיא בנויה כמסגרת פתוחה המאפשרת לעיריות השונות ולגורמי המגזר הפרטי להשתלב בה. איגוד ITS ישראל משמש מרכז ידע והנחיה אודות התוכנית והתנאים הנדרשים להשתתפות בה.
לפרטים נוספים:
ערן ראובני, מנהל תוכנית נתיבי מידע לתחבורה : Shoham.tech@gmail.com